Akwarium morskie jako wizytówka atrakcyjnego hotelu
Akwarium morskie to nietuzinkowy element aranżacji każdego wnętrza. Architekci, którzy szukają niecodziennych rozwiązań dla przestrzeni publicznych, coraz częściej w projektach uwzględniają właśnie akwarium słonowodne. W nowoczesnych hotelach akwarium ustawione w holu lub recepcji przyciągnie uwagę gości i stanie się wizytówką obiektu.
Dlaczego warto zaaranżować akwarium morskie w hotelu?
Hotel to miejsce, które odwiedzane jest codziennie przez dziesiątki osób. W dzisiejszych czasach sporo podróżujemy, a więc często korzystamy właśnie z noclegów w eleganckich hotelach. Aby wyróżnić swój obiekt na tle innych, często bardzo podobnych, warto zaaranżować przestrzeń w holu lub w recepcji w unikatowy sposób, który zapadnie w pamięć odwiedzających gości. Idealnym wręcz rozwiązaniem jest akwarium morskie, które może stać się wizytówką obiektu i znakiem rozpoznawczym. Duże akwarium słonowodne z rzadko spotykanymi gatunkami zwierząt najlepiej ustawić w widocznym albo nawet centralnym miejscu.
Aranżacja akwarium słonowodnego nie jest jednak tak prosta, jakby się wydawało. Słonowodne gatunki ryb to delikatne stworzenia, dlatego każdy element musi być dokładnie przemyślany, tak aby życie w akwarium mogło się rozwijać. Są firmy, które zajmują się projektowaniem, budową i serwisem nowoczesnych akwariów morskich. Specjalistami od zaawansowanych technicznie zbiorników rafowych są akwaryści z firmy Reefguard, którzy poza budową i aranżacją akwenów oferują także pełną opiekę nad akwarium.
Akwarium morskie, homarium czy ostrygarium?
W każdym hotelu funkcjonuje restauracja, która jest kolejną przestrzenią, w której można zaaranżować akwarium. Jeśli w lokalu serwowane są świeże owoce morza, warto pokusić się o urządzenie miejsca z homarium lub ostrygarium. Hodowane na miejscu skorupiaki, które trafiają na talerze gości to wizytówka każdej dobrej restauracji. Co więcej, sam zbiornik wodny stanowi piękną dekorację przestrzeni restauracyjnej.
Homaria i ostrygaria to trend, który zawładnął polskimi restauracjami. Klienci lokali coraz chętniej próbują nowych smaków, a skorupiaki stanowią niemal podstawę menu każdej luksusowej restauracji. Aranżacja zapierającego dech w piersiach akwarium morskiego lub zbiornika z homarami to dodatkowa atrakcja dla gości hotelu i restauracji. Jest to element, którego nie można pominąć, urządzając nowoczesną i wykwintną przestrzeń hotelową. Zwłaszcza że zarówno wielkość akwenu, jak i sposób jego aranżacji można dopasować do wystroju wnętrza.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana