Bez jakich urządzeń chłodniczych nie może się obejść współczesna gastronomia?
Na zachowanie długotrwałej świeżości oraz doskonałego smaku potraw często mają wpływ urządzenia chłodnicze stosowane w gastronomii. Podstawowe sprzęty wykorzystywane przez lokale to głównie lodówki, chłodziarki i zamrażarki, w których przechowuje się zarówno gotowe potrawy, jak i półprodukty czy napoje. Żaden lokal gastronomiczny nie może obejść się bez podstawowych urządzeń chłodniczych. Które z nich są niezbędne?
Urządzenia do ekspozycji potraw
W lokalach gastronomicznych zajmujących się przygotowaniem jedzenia na wynos i na miejscu często wykorzystuje się tak zwane lady ekspozycyjne. Są to przeszklone szafy chłodnicze, dzięki którym klienci mogą obejrzeć z bliska potrawy przed ich zamówieniem. Widok smacznych, świeżych dań często wzmaga apetyt i sprawia, że osoby je oglądające zdecydują się na złożenie zamówienia.
Szafy chłodnicze zajmują niewiele miejsca, a ich pojemność jest na tyle duża, że można w nich zaprezentować kilka potraw na raz. Niektóre z nich wyposażone są także w dodatkowe oświetlenie, dzięki czemu danie jest lepiej widoczne i ładniej wyeksponowane. W szafach tego rodzaju można ustawić temperaturę w zależności od typu przechowywanych potraw. Można w nich eksponować także napoje, takie jak wina czy słodkie napoje gazowane.
Lodówki, chłodziarki i zamrażarki
Oczywiście żaden zakład gastronomiczny nie mógłby funkcjonować bez urządzeń chłodniczych wykorzystywanych do przechowywania półproduktów. Zapewnienie im odpowiednich warunków przechowywania jest niezwykle ważne. Do tej kategorii należą:
chłodziarki,
lodówki,
zamrażarki,
stoły chłodnicze,
wanny chłodnicze.
To w nich najczęściej przechowuje się mięso, wędliny, sery i inne produkty, które wymagają zapewnienia odpowiednich warunków. Dzięki temu wyroby i dania dłużej zachowują świeżość i są przydatne do spożycia. Wszystkie tego typu urządzenia można zakupić u dystrybutora Frigo System ze Szczecina.
W lokalach gastronomicznych wykorzystuje się także lodówki do ekspozycji napojów – zarówno tych alkoholowych, jak i bezalkoholowych. Klienci doceniają możliwość zakupu chłodnego picia zwłaszcza w upalne, letnie dni. Sprzęt chłodniczy to nieodzowny element wyposażenia w branży gastronomicznej. Dzięki niemu jedzenie nie psuje się tak szybko, zachowuje świeży wygląd i smak na dłużej.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana