Co wchodzi w skład syropu glukozowego?
Syrop glukozowy, szeroko stosowany w przemyśle cukierniczym oraz do wyrobu pieczywa, powstaje ze skrobi. Jego właściwości powodują, że produkty dłużej zachowują świeżość. Dodatkowo syrop glukozowy poprawia elastyczność i spulchnia. Producenci lodów cenią go za przeciwdziałanie krystalizacji, dzięki czemu w trakcie mrożenia zapobiega tworzeniu się kryształków. Z czego składa się syrop glukozowy?
Czym różnią się syropy glukozowe?
Syrop glukozowy to zagęszczony sok ze skrobi. Składa się z cukru gronowego, czyli glukozy i fruktozy. Określenie „cukier gronowy” wzięło się stąd, że szczególnie bogate w glukozę są winogrona. Znajduje się w większości owoców oraz w cukrze stołowym i skrobi. To właśnie ze skrobi podczas procesu hydrolizy uzyskuje się glukozę. W stanie krystalicznym glukoza jest drobnym, białym, słodkim w smaku, rozpuszczalnym w wodzie proszkiem. Do produkcji syropu glukozowego używa się skrobi kukurydzianej, ziemniaczanej lub pszennej.
Proporcja glukozy do fruktozy decyduje, czy mamy do czynienia z syropem glukozowym czy fruktozowym. Syrop glukozowy zawiera maksymalnie 5% fruktozy, reszta to glukoza. Jeśli fruktozy jest więcej, od 5 do 50 %, powstaje syrop glukozowo-fruktozowy.Proporcja 1:1 to sacharoza, czyli popularny cukier stołowy. Syrop glukozowy jest żółtawy, przejrzysty i lepki. Zawartość kalorii i smak są podobne do cukru stołowego.
Do czego jest potrzebny syrop glukozowy?
Syrop glukozowy, podobnie jak syrop fruktozowy i syrop glukozowo-fruktozowy, jest używany głównie w przemysłowej produkcji spożywczej do słodzenia żywności i napojów. Ze względu na swoją lepkość syrop glukozowy stosowany jest jako środek wiążący w produkcji pralin, batoników czekoladowych i słodkich płatków śniadaniowych. Dodatkowo syrop zapobiega krystalizacji cukru. Z tego powodu jest niezbędny do produkcji cukierków, można stosować również w domowej kuchni do słodzenia potraw, zarówno mięsnych, warzywnych, jak i deserowych lub owocowych.
Jak zrobić syrop glukozowo-fruktozowy?
Kupując składniki do przygotowania syropu w domu należy zwrócić szczególną uwagę na glukozę. Żeby płyn był przezroczysty, trzeba wybrać czystą i pozbawioną dodatków substancję. W przeciwnym wypadku syrop będzie miał żółtą barwę i nie sprawdzi się w kuchni. Zawsze bezpieczniej jest kupić gotowy syrop od sprawdzonego wytwórcy. Producent pomad cukierniczych Holger Food podaje, skąd pochodzą wolne od modyfikacji genetycznych składniki syropu. Dodatkową zaletą gotowego syrop glukozowy jest dłuższy okres przechowywania.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana