Co wchodzi w skład wyposażenia restauracji?
Mimo że restauracje różnią się między sobą ofertą, to każda z nich musi mieć prawne podstawowe wyposażenie, aby móc serwować gościom pyszne dania. Sercem takiego lokalu zawsze jest kuchnia, gdzie znajdują się najważniejsze sprzęty takie jak piec, kuchenka czy szafy chłodnicze. Również na zapleczu powinny znaleźć się niezbędne do wstępnej obróbki produktów przedmioty. Co wchodzi w skład wyposażenia restauracji? Podpowiadamy.
Kuchnia główna
Najważniejsze wyposażenie restauracji znajduje się w kuchni. To tutaj umieszczone są zarówno drobne sprzęty takie jak: noże, czy deski do krojenia, które powinny być oznaczone osobno dla każdej grupy żywności, czyli dla drobiu, mięsa, wędlin, nabiału, ryb, warzyw i owoców. W tym miejscu umieszczone są też wszelkie większe urządzenia takie jak:
- piece konwekcyjno-parowe,
- kuchenki,
- urządzenia grzewcze,
- chłodziarki,
- okapy wentylacyjne,
- meble,
- zlewy.
Najlepiej pomieszczenie to podzielić na dwa obszary:
- kuchnię ciepłą — powinny być w niej umieszczone wszelkie urządzenia grzewcze, a także okapy i sprzęt uzupełniający,
- kuchnię zimnom — jej wyposażenie to blaty, chłodziarki i artykuły pomocnicze do przygotowania zimnych przekąsek.
Dodatkowo warto wydzielić miejsce do mycia naczyń wyposażone w stół podawczy i odbiorczy, zmywarkę, regał ociekowy, a także szafy na czystą zastawę.
Zaplecze kuchenne
Drugim miejscem, gdzie znajdują się ważne sprzęty w restauracji, jest zaplecze kuchenne. Tutaj zlokalizowane są urządzenia niezbędne do przyrządzenia zamówień. Dokonuje się tu wstępnej obróbki produktów żywnościowych. Dlatego też warto wydzielić w tym miejscu kilka stanowisk – osobne dla mięsa czerwonego, drobiowego, ryb, nabiału i produktów mącznych.
Do niezbędnego wyposażenia w tej części restauracji zalicza się:
- sterylizator,
- szafę chłodniczo-mroźniczą,
- zlewy,
- obieraczki,
- szatkownice,
- maszynki do mięsa,
- krajalnice do sera i wędlin,
- wagi.
Wszystkie te urządzenia oferuje m.in. Marathon Wyposażenie Gastronomii.
Sala dla gości
Widoczne przez gości wyposażenie restauracji znajduje się na sali konsumpcyjnej. W jego skład wchodzą między innymi:
- talerze,
- szklanki i kieliszki,
- dzbanki,
- patery do ciasta,
- podgrzewacze,
- kociołki,
- lampy grzewcze
- ekspozytory,
- termosy,
- tace.
Dodatkowo, jeżeli we wnętrzu znajduje się bar, powinien być on wyposażony w nalewaki napojów, ekspresy do kawy, zmywarkę do szkła, a także kostkarkę i urządzenia chłodnicze. Nie można zapomnieć również o wnętrzach socjalnych i porządkowych, gdzie ustawia się zmywarki, stoły sortownicze i wyparzarki.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana