Artykuł sponsorowany

Co wchodzi w skład wyposażenia restauracji?

Co wchodzi w skład wyposażenia restauracji?

Mimo że restauracje różnią się między sobą ofertą, to każda z nich musi mieć prawne podstawowe wyposażenie, aby móc serwować gościom pyszne dania. Sercem takiego lokalu zawsze jest kuchnia, gdzie znajdują się najważniejsze sprzęty takie jak piec, kuchenka czy szafy chłodnicze. Również na zapleczu powinny znaleźć się niezbędne do wstępnej obróbki produktów przedmioty. Co wchodzi w skład wyposażenia restauracji? Podpowiadamy.

Kuchnia główna

Najważniejsze wyposażenie restauracji znajduje się w kuchni. To tutaj umieszczone są zarówno drobne sprzęty takie jak: noże, czy deski do krojenia, które powinny być oznaczone osobno dla każdej grupy żywności, czyli dla drobiu, mięsa, wędlin, nabiału, ryb, warzyw i owoców. W tym miejscu umieszczone są też wszelkie większe urządzenia takie jak:

  • piece konwekcyjno-parowe,
  • kuchenki,
  • urządzenia grzewcze,
  • chłodziarki,
  • okapy wentylacyjne,
  • meble,
  • zlewy.

Najlepiej pomieszczenie to podzielić na dwa obszary:

  • kuchnię ciepłą — powinny być w niej umieszczone wszelkie urządzenia grzewcze, a także okapy i sprzęt uzupełniający,
  • kuchnię zimnom — jej wyposażenie to blaty, chłodziarki i artykuły pomocnicze do przygotowania zimnych przekąsek.

Dodatkowo warto wydzielić miejsce do mycia naczyń wyposażone w stół podawczy i odbiorczy, zmywarkę, regał ociekowy, a także szafy na czystą zastawę.

Zaplecze kuchenne

Drugim miejscem, gdzie znajdują się ważne sprzęty w restauracji, jest zaplecze kuchenne. Tutaj zlokalizowane są urządzenia niezbędne do przyrządzenia zamówień. Dokonuje się tu wstępnej obróbki produktów żywnościowych. Dlatego też warto wydzielić w tym miejscu kilka stanowisk – osobne dla mięsa czerwonego, drobiowego, ryb, nabiału i produktów mącznych.

Do niezbędnego wyposażenia w tej części restauracji zalicza się:

  • sterylizator,
  • szafę chłodniczo-mroźniczą,
  • zlewy,
  • obieraczki,
  • szatkownice,
  • maszynki do mięsa,
  • krajalnice do sera i wędlin,
  • wagi.

Wszystkie te urządzenia oferuje m.in. Marathon Wyposażenie Gastronomii.

Sala dla gości

Widoczne przez gości wyposażenie restauracji znajduje się na sali konsumpcyjnej. W jego skład wchodzą między innymi:

  • talerze,
  • szklanki i kieliszki,
  • dzbanki,
  • patery do ciasta,
  • podgrzewacze,
  • kociołki,
  • lampy grzewcze
  • ekspozytory,
  • termosy,
  • tace.

Dodatkowo, jeżeli we wnętrzu znajduje się bar, powinien być on wyposażony w nalewaki napojów, ekspresy do kawy, zmywarkę do szkła, a także kostkarkę i urządzenia chłodnicze. Nie można zapomnieć również o wnętrzach socjalnych i porządkowych, gdzie ustawia się zmywarki, stoły sortownicze i wyparzarki.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.