Co zaliczamy do typowych dań cateringowych?
Catering dostarczany na różne eventy (imprezy okolicznościowe, firmowe i inne uroczystości) zazwyczaj składa się z zimnych przekąsek (np. w stylu fingerfood) lub (/oraz) ciepłych posiłków. Przygotowane potrawy często znajdują się w bemarach, tj. specjalnych podgrzewaczach, które utrzymują ich temperaturę. Jakie dania najczęściej pojawiają się w podobnych ofertach?
Firmy cateringowe czerpią inspirację z tradycyjnej, polskiej kuchni i nowoczesnych kombinacji, szukając kompromisów między oboma światami. Chodzi o odświeżenie oraz pokazanie swojej interpretacji lubianych „klasyków”. Kucharze podejmują się prób kreatywnego podejścia do dawnych przepisów, mając jednocześnie na względzie duże przywiązanie do „starego” smaku. Oferta musi więc wpadać w gusta klientów, a zarazem zapewniać ciekawy „twist”, pozwalając na odkrycie całkiem innego charakteru znanej już potrawy.
Jakie dania najczęściej oferuje catering?
Do popularnych „zakąsek” z pewnością zaliczają się śledzie, które mogą występować w różnej formie: koreczków, past kanapkowych czy tatara. Jak informują pracownicy śląskiej restauracji „Faust”, ryby pojawiają się także w wielu roladkach, zrobionych m.in. z pszennej tortilli. Wśród drobnych przekąsek (tzw. fingerfood, jedzonych na jeden kęs) znajdują się również koreczki, np. z polskich pomidorów i włoskiej mozzarelli i bazylii. Na biesiadnym stole nie powinno też zabraknąć świeżego pieczywa, „zestawu” wędlin oraz serów (często serwowanego na desce).
Polska kuchnia wyróżnia się dużym zamiłowaniem do potraw mącznych (obowiązkową pozycją w cateringu na Śląsku są wszelkie kluski), dlatego w różnorodnych ofertach stale przewijają się pierogi o rozmaitych nadzieniach – najczęściej jednak „ruskim”, którym towarzyszy czerwony barszcz. Do popularnych zup należy także rosół, podawany zazwyczaj jako pierwsza pozycja na przyjęciach. Wśród „drugich dań” króluje z kolei mięso wieprzowe i drobiowe, przyjmujące np. postać kotletów, a także tzw. „dewolajów” (de volaille), pieczeni i gulaszu węgierskiego.
Catering – popularne desery oraz słodkie wypieki
Chociaż firmy cateringowe nie zawsze zapewniają wyrób „słodkości”, warto wskazać te, które najczęściej pojawiają się w ich ofercie. Niemal na każdej uroczystości je się m.in. takie ciasta, jak szarlotka, sernik tradycyjny i „na zimno” oraz różne wersje brownie. Do lubianych deserów należy też „snickers”, kremówka czy „leśny mech”. Obok stołu z wypiekami powinien znaleźć się również ekspres albo czajnik i pojemniki z kawą lub herbatą, by „właściwie” zakończyć swój posiłek.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana