Artykuł sponsorowany

Co zaliczamy do typowych dań cateringowych?

Co zaliczamy do typowych dań cateringowych?

Catering dostarczany na różne eventy (imprezy okolicznościowe, firmowe i inne uroczystości) zazwyczaj składa się z zimnych przekąsek (np. w stylu fingerfood) lub (/oraz) ciepłych posiłków. Przygotowane potrawy często znajdują się w bemarach, tj. specjalnych podgrzewaczach, które utrzymują ich temperaturę. Jakie dania najczęściej pojawiają się w podobnych ofertach?

Firmy cateringowe czerpią inspirację z tradycyjnej, polskiej kuchni i nowoczesnych kombinacji, szukając kompromisów między oboma światami. Chodzi o odświeżenie oraz pokazanie swojej interpretacji lubianych „klasyków”. Kucharze podejmują się prób kreatywnego podejścia do dawnych przepisów, mając jednocześnie na względzie duże przywiązanie do „starego” smaku. Oferta musi więc wpadać w gusta klientów, a zarazem zapewniać ciekawy „twist”, pozwalając na odkrycie całkiem innego charakteru znanej już potrawy.

Jakie dania najczęściej oferuje catering? 

Do popularnych „zakąsek” z pewnością zaliczają się śledzie, które mogą występować w różnej formie: koreczków, past kanapkowych czy tatara. Jak informują pracownicy śląskiej restauracji „Faust”, ryby pojawiają się także w wielu roladkach, zrobionych m.in. z pszennej tortilli. Wśród drobnych przekąsek (tzw. fingerfood, jedzonych na jeden kęs) znajdują się również koreczki, np. z polskich pomidorów i włoskiej mozzarelli i bazylii. Na biesiadnym stole nie powinno też zabraknąć świeżego pieczywa, „zestawu” wędlin oraz serów (często serwowanego na desce).

Polska kuchnia wyróżnia się dużym zamiłowaniem do potraw mącznych (obowiązkową pozycją w cateringu na Śląsku są wszelkie kluski), dlatego w różnorodnych ofertach stale przewijają się pierogi o rozmaitych nadzieniach – najczęściej jednak „ruskim”, którym towarzyszy czerwony barszcz. Do popularnych zup należy także rosół, podawany zazwyczaj jako pierwsza pozycja na przyjęciach. Wśród „drugich dań” króluje z kolei mięso wieprzowe i drobiowe, przyjmujące np. postać kotletów, a także tzw. „dewolajów” (de volaille), pieczeni i gulaszu węgierskiego.

Catering – popularne desery oraz słodkie wypieki 

Chociaż firmy cateringowe nie zawsze zapewniają wyrób „słodkości”, warto wskazać te, które najczęściej pojawiają się w ich ofercie. Niemal na każdej uroczystości je się m.in. takie ciasta, jak szarlotka, sernik tradycyjny i „na zimno” oraz różne wersje brownie. Do lubianych deserów należy też „snickers”, kremówka czy „leśny mech”. Obok stołu z wypiekami powinien znaleźć się również ekspres albo czajnik i pojemniki z kawą lub herbatą, by „właściwie” zakończyć swój posiłek.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.