Czy dietetyk układa wyłącznie diety?
Większości osób zawód dietetyka kojarzy się z układaniem odpowiedniego jadłospisu, zarówno dla tych, którzy chcą zrzucić nadprogramowe kilogramy, jak i dla zmagających się z chorobami i dolegliwościami. Jednak czy specjaliści zajmujący się tą profesją oferują jedynie układanie diet? Dowiedz się, czym zajmuje się dietetyk i kiedy warto się do niego zgłosić.
Dietetyk – kto nim może zostać?
Współcześnie nie tyle problemem jest sposób pozyskania żywności, a jej jakość. Wraz z rozwojem technologii można zauważyć powszechność wysokokalorycznych i mocno przetworzonych produktów. Nadmierne ich spożywanie przyczynia się do nieprawidłowej masy ciała oraz niedoborów cennych makro i mikroskładników. Właśnie wtedy wiele osób kieruje się do dietetyka lub przychodni. Usługi takiego specjalisty zapewnia Centrum Medyczne im. Janusza Mierzwy w Tychach. Dietetyk, aby pracować w podmiotach leczniczych, powinien:
- ukończyć studia wyższe z dietetyki,
- jeśli studiował przed 2007 rokiem, dopuszczalne jest ukończenie innych studiów, na których była realizowana specjalność dietetyka i przeznaczono na to minimum 1784 godzin kształcenia lub ukończył studia wyższe na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka,
- uzyskać dyplom dietetyka w ramach ukończenia szkoły policealnej.
Natomiast warto wiedzieć, że współcześnie wiele osób oferuje swoje usługi w ramach prowadzenia prywatnego gabinetu po ukończeniu kursu.
Czym zajmuje się dietetyk?
Dietetyk nie tylko zajmuje się układaniem jadłospisów, choć najczęściej z tym jest kojarzony. Wśród czynności, które wykonuje taki specjalista, można wymienić:
- edukację na temat zbilansowanej diety oraz propagowanie zdrowego żywienia
Dietetyk nie tylko wspiera osoby zmagające się z nadmiarem tkanki tłuszczowej lub wymagające ułożenia diety leczniczej bądź eliminacyjnej. Pełni on również rolę edukacyjną i pomaga wdrożyć zdrowe nawyki żywieniowe. Podczas konsultacji dietetycznej może doradzić, jakie produkty powinny znajdować się w diecie, aby była ona odpowiednio zbilansowana i dopasowana do potrzeb.
- analiza masy ciała
Waga nie zawsze odzwierciedla zawartość tkanki tłuszczowej w ciele. Dla przykładu, osoby aktywnie trenujące mogą mieć wyższą masę, która jest spowodowana większym udziałem tkanki mięśniowej w ciele. Dietetyk dysponuje wiedzą i narzędziami do wykonania analizy masy ciała i może wesprzeć w dokonaniu zmian żywieniowych.
Zatem można stwierdzić, że specjalista dietetyki zajmuje się nie tylko tworzeniem jadłospisów, ale również analizą odżywienia i edukacją żywieniową.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana