Czy każda folia nadaje się do pakowania żywności?
Obecnie coraz większą wagę przykłada się do tworzenia materiałów o uniwersalnym zastosowaniu. Takich, które jednocześnie będą nadawać się do opakowywania różnych grup produktów. Szczególnym wyzwaniem są artykuły spożywcze. Ze względów bezpieczeństwa mogą mieć one kontakt wyłącznie z takimi tworzywami, które nie będą emitować szkodliwych związków. Jakie opakowania foliowe sprawdzą się najlepiej?
Rodzaje folii na rynku a branża spożywcza
Rynek oferuje dziś sporo możliwości, jeśli chodzi o folie przeznaczone do kontaktu z żywnością. Poniżej zamieszczono przykładowe zestawienie wraz z charakterystyką.
Przeczytaj również: Do czego służą opakowania foliowe?
- Folia CAST. Idealna do pakowania przetworów oraz wyrobów cukierniczych.
- Folia PCV. O dobrej wytrzymałości i uniwersalnym zastosowaniu. Nie należy jej jednak stosować przez długi czas w przypadku produktów świeżych i łatwo zaparzających się, np. grzybów czy mięsa.
- Folia PE. Niezastąpiona w transporcie żywności. Bardzo wytrzymała.
- Folia BOPP. O niskim wskaźniku przepuszczalności zapachów i dobrych właściwościach mechanicznych.
- Folia typu stretch. Bardzo rozciągliwa, a przez to nadająca się do opakowywania „niewymiarowych” produktów.
- Folia aluminiowa. Ze stroną błyszczącą i matową, z czego ta pierwsza izoluje ciepło,
a druga je pochłania.
Jakie opakowania foliowe warto wybierać w branży spożywczej?
Wybór określonego rozwiązania to rzecz bardzo subiektywna i uzależniona od wielu czynników. Jeśli zamawia się takie folie po raz pierwszy na potrzeby danego biznesu, to warto dopytać producenta o to, jakie produkty ze swojego asortymentu poleca.
Przeczytaj również: Jak znaleźć zgrzew opakowania?
Przykładowo firma FOL-PLAST Zawadka służy fachowym wsparciem dla wszystkich klientów, którzy chcą usprawnić swój biznes z branży spożywczej i logistycznej.
Przeczytaj również: Jak pozyskać folię z regranulatów?
Specjaliści z tego przedsiębiorstwa chętnie podpowiedzą, która folia najlepiej spełni konkretne oczekiwania. Oczywiście wszystkie rekomendowane produkty będą miały odpowiednie certyfikaty i dopuszczenia do kontaktu z żywnością.
Jakość folii ma znaczenie
Nie każda folia sprawdzi się tak samo dobrze, dlatego szczególną uwagę warto zwrócić na ich wskaźniki jakościowe. Gwarancją otrzymania dobrej klasy produktów jest oczywiście dobór zaufanego producenta.
W zależności od tego, jaką wytrzymałość chce się uzyskać, można wybierać folie spożywcze o niskiej, średniej lub wysokiej gęstości.
Ciekawą opcją jest też możliwość przygotowania opakowania na indywidualne zamówienie, zgodnie z wytycznymi podanymi przez klienta.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana