Artykuł sponsorowany

Czy patelnie stalowe są zdrowe i bezpieczne? Fakty i mity

Czy patelnie stalowe są zdrowe i bezpieczne? Fakty i mity

Na rynku znaleźć można wiele modeli patelni, wykonanych z różnych materiałów. Wśród nich pojawia się m.in. ceramika, żeliwo czy właśnie stal. Każda z nich ma określone cechy, a wokół niektórych zdążyły narosnąć mity związane z ich wpływem na zdrowie. Co warto wiedzieć o patelniach stalowych? Czy są one bezpieczne i jak wybrać odpowiedni produkt tego typu?

Fakty na temat patelni stalowych 

Patelnia ze stali węglowej zmienia kolor. Z czasem staje się ciemniejsza i pokrywa patyną. Nie należy jej usuwać, ponieważ taka warstwa chroni przed przywieraniem jedzenia.

Patelnia ze stali jest bardzo trwała, twarda i odporna na uszkodzenia mechaniczne. Z tego powodu materiał ten wykorzystuje się również do produkcji garnków oraz woków. Wysokiej jakości patelnie stalowe znajdziesz m.in. w sklepie internetowym Porcelana24. Można korzystać z nich nawet przy użyciu metalowych sztućców, inaczej niż w przypadku teflonu.

Patelnia stalowa jest bezpieczna. W trakcie jej używania nie wydzielają się bowiem szkodliwe związki chemiczne, jak ma to miejsce np. w przypadku gorszej jakości wyrobów aluminiowych.

Patelni wykonanych ze stali można używać na wszystkich kuchenkach, także tych indukcyjnych. Nadają się do mycia w zmywarce oraz kontaktu z wysokimi i niskimi temperaturami. Na takich naczyniach można smażyć nawet bardzo kwaśne produkty.

Faktem jest, że patelnia ze stali może być podatna na korozję. Z tego powodu należy dbać o nią w odpowiedni sposób, by zachować estetyczny wygląd. Takie naczynia są również dość ciężkie w stosunku do tych wykonanych z ceramiki lub aluminium.

Mity na temat patelni stalowych 

Niektórzy uważają, że do patelni stalowych potrawy przywierają bardzo szybko. Jest to jednak mit, pod warunkiem, że produkt zostanie odpowiednio zakonserwowany przed pierwszym użyciem. Na jego powierzchni musi wytworzyć się powłoka węglowa. Konserwację można przeprowadzić samodzielnie, w warunkach domowych.

Inny mit dotyczy braku możliwości smażenia potraw z użyciem niewielkiej ilości tłuszczu. Jest to osiągalne, jednak takie patelnie są zwykle pokryte specjalną powłoką. W ich przypadku należy stosować akcesoria silikonowe lub drewniane.

Patelni stalowej nie trzeba mocno rozgrzewać. Na początku może ona nieregularnie grzać, jednak z czasem zacznie działać prawidłowo. W tym czasie należy unikać bardzo wysokich temperatur, stawiając na moc około 1/3 palnika.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.