Czy patelnie stalowe są zdrowe i bezpieczne? Fakty i mity
Na rynku znaleźć można wiele modeli patelni, wykonanych z różnych materiałów. Wśród nich pojawia się m.in. ceramika, żeliwo czy właśnie stal. Każda z nich ma określone cechy, a wokół niektórych zdążyły narosnąć mity związane z ich wpływem na zdrowie. Co warto wiedzieć o patelniach stalowych? Czy są one bezpieczne i jak wybrać odpowiedni produkt tego typu?
Fakty na temat patelni stalowych
Patelnia ze stali węglowej zmienia kolor. Z czasem staje się ciemniejsza i pokrywa patyną. Nie należy jej usuwać, ponieważ taka warstwa chroni przed przywieraniem jedzenia.
Patelnia ze stali jest bardzo trwała, twarda i odporna na uszkodzenia mechaniczne. Z tego powodu materiał ten wykorzystuje się również do produkcji garnków oraz woków. Wysokiej jakości patelnie stalowe znajdziesz m.in. w sklepie internetowym Porcelana24. Można korzystać z nich nawet przy użyciu metalowych sztućców, inaczej niż w przypadku teflonu.
Patelnia stalowa jest bezpieczna. W trakcie jej używania nie wydzielają się bowiem szkodliwe związki chemiczne, jak ma to miejsce np. w przypadku gorszej jakości wyrobów aluminiowych.
Patelni wykonanych ze stali można używać na wszystkich kuchenkach, także tych indukcyjnych. Nadają się do mycia w zmywarce oraz kontaktu z wysokimi i niskimi temperaturami. Na takich naczyniach można smażyć nawet bardzo kwaśne produkty.
Faktem jest, że patelnia ze stali może być podatna na korozję. Z tego powodu należy dbać o nią w odpowiedni sposób, by zachować estetyczny wygląd. Takie naczynia są również dość ciężkie w stosunku do tych wykonanych z ceramiki lub aluminium.
Mity na temat patelni stalowych
Niektórzy uważają, że do patelni stalowych potrawy przywierają bardzo szybko. Jest to jednak mit, pod warunkiem, że produkt zostanie odpowiednio zakonserwowany przed pierwszym użyciem. Na jego powierzchni musi wytworzyć się powłoka węglowa. Konserwację można przeprowadzić samodzielnie, w warunkach domowych.
Inny mit dotyczy braku możliwości smażenia potraw z użyciem niewielkiej ilości tłuszczu. Jest to osiągalne, jednak takie patelnie są zwykle pokryte specjalną powłoką. W ich przypadku należy stosować akcesoria silikonowe lub drewniane.
Patelni stalowej nie trzeba mocno rozgrzewać. Na początku może ona nieregularnie grzać, jednak z czasem zacznie działać prawidłowo. W tym czasie należy unikać bardzo wysokich temperatur, stawiając na moc około 1/3 palnika.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana