Czy warto inwestować w używane maszyny gastronomiczne?
Każdy lokal gastronomiczny musi zostać kompleksowo wyposażony. Konieczne jest zakupienie profesjonalnego sprzętu, który będzie służył przez wiele lat. Jakość mebli i wszystkich akcesoriów musi być najwyższa, gdyż ma ona wpływ na smak i wygląd przyrządzanych dań. Planując taką inwestycję, warto rozważyć używane urządzenia gastronomiczne. Można je zamówić w profesjonalnym sklepie ze sprzętem gastronomicznym. Dowiedz się, dlaczego warto!
Dlaczego warto korzystać z używanych urządzeń gastronomicznych?
Kompleksowe zaopatrzenie gastronomii jest możliwe dzięki urządzeniom używanym. To dobry sposób na znaczne obniżenie dość wysokich kosztów inwestycji. Nowe maszyny i meble gastronomiczne często kosztują wielokrotnie więcej niż dobrej jakości, używane produkty, które mogą posłużyć jeszcze wiele lat. Warto w tej kwestii postawić na sprawdzonego, renomowanego dostawcę.
Jeśli oszacowany koszt inwestycji w wyposażenie gastronomiczne jest zbyt wysoki dla przedsiębiorcy, powinien on rozważyć zakup urządzeń używanych. Jak podkreślają specjaliści firmy A-Z Gastro, dzięki takiemu wyposażeniu możliwa jest realizacja projektów HORECA niemal na każdą skalę. Nowe piece konwekcyjno-parowe, chłodziarki, zmywarki, zamrażarki oraz meble mogą pochłonąć wiele setek tysięcy złotych. Znacznie mniej trzeba przeznaczyć na wyposażenie, które wcześniej już komuś służyło, ale nadal spełnia wszystkie swoje funkcje użytkowe.
Co jeszcze przemawia za używanym sprzętem gastronomicznym?
Używany sprzęt gastronomiczny ogranicza ewentualne straty w przypadku braku powodzenia lokalu gastronomicznego. Jeśli więc inwestycja z czasem okaże się nieudana, straty mogą być znacznie mniejsze. Takie podejście pozwala przedsiębiorcy zadbać o tzw. finansową poduszkę bezpieczeństwa. Środki ją tworzące mogą być wykorzystane na pokrycie nieprzewidzianych wydatków.
Warto pamiętać, że kupując sprzęt używany, można wydać mniej niż na nowy sprzęt i zyskać jego bogate wyposażenie. Bardziej rozbudowane funkcjonalnie specjalistyczne maszyny oraz ergonomiczne meble mogą znacznie usprawnić poszczególne czynności w kuchni i skrócić czas przygotowania potraw.
Wybierając sprzęt używany, należy zwrócić uwagę na to, czy jest on w pełni sprawny. Często takie maszyny i urządzenia mają gwarancję rozruchową, dzięki czemu można je sprawdzić tuż po zakupie, przez określony czas. Warto również przeanalizować, czy poszczególne elementy wyposażenia mają niezbędne certyfikaty oraz, czy spełniają wymogi np. Państwowego Zakładu Higieny. Można jednak znaleźć odpowiednie urządzenia w dobrej cenie.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana