Artykuł sponsorowany

Czym jest płaskurka?

Czym jest płaskurka?

Kiedy pierwszy raz usłyszałeś słowo płaskurka, też zacząłeś się zastanawiać, czy to rodzaj jaszczurki, czy też może coś innego? Tymczasem to żaden gad, lecz prastare i zdrowe zboże. Przyda się w kuchni każdego, kto wie, że najlepszym lekarstwem jest naturalne pożywienie. A z płaskurkowej mąki możesz wyczarować wszystko: chleb, makaron, a także ciasta i ciasteczka.

Zboże, które swoją siłę oddaje Tobie

Płaskurka należy do pradawnych zbóż, podobnie jak orkisz i samopsza. Była uprawiana już 10 tys. lat p.n.e., w basenie Morza Śródziemnego (na południowo-wschodnich obszarach dzisiejszej Turcji). W Polsce ślady prastarej płaskurki sprzed 2 tys. lat znaleziono w okolicach Ojcowa. Na czym polega fenomen tego zboża? Jest ono bardzo silne – nie życzy sobie rosnąć na ziemi skażonej chemią stosowaną obecnie w rolnictwie. Ma siłę wyrosnąć samo. Dodatkowo, ziarna w kłosie chronione są przez twarde łuski, co czyni roślinę naturalnie odporną na choroby i zanieczyszczenia.

Przeczytaj również: Jak płaskurka pomaga dbać o wzrok i zdrowie oczu?

We współczesnym rolnictwie z 1 hektara zwykłej pszenicy uzyskuje się ok. 10 ton ziarna. Jest to możliwe dzięki stosowaniu środków chemicznych sztucznie stymulujących wzrost roślin. Jednak użyta chemia nie znika – zjadasz ją wraz z mąką. Natomiast z 1 hektara wysianej płaskurki, uzyskuje się ok. 2 ton ziarna, np. w ekologicznym  gospodarstwie rolnym zaopatrującym internetowy sklep DIOGRA. To dlatego cena mąki z płaskurki jest wyższa, niż produktu ze zwykłej pszenicy. Jednak jedząc płaskurkę, zjadasz to, co naprawdę służy Twojemu zdrowiu.

Mąka, która przyda się w kuchni

Płaskurka, która rośnie siłami swojej natury, nie zawiera szkodliwego glutenu. Współczesna plaga uczulenia na gluten wynika – w dużej mierze – z tego, że zboże jest przesycone chemią. Ponieważ w płaskurce jej nie ma, płaskurkowy gluten nie jest toksyczny dla kosmków jelitowych. Wręcz przeciwnie, jest ich przyjacielem i wiele osób z nietolerancją pokarmową dobrze czuje się, jedząc ekologiczne przysmaki.

Smakosze twierdzą z całą stanowczością, że mąka z płaskurki jest najlepsza do makaronu. Po prostu makaron z płaskurki nie ma sobie równych! Pyszne są także pierogi, chleb oraz ciasta. Mąka tego typu nie jest śnieżnobiała, ponieważ ziarna same w sobie są dosyć ciemne.

Kiedy jesz dania przygotowane na bazie płaskurki, tym samym regulujesz sobie poziom glukozy we krwi oraz obniżasz poziom szkodliwego cholesterolu. Dostarczasz organizmowi białka, wapnia i fosforu, a także witaminę B1, PP, E. A zatem płaskurka to także lekarstwo: ekologiczne i bez skutków ubocznych. Warto w nie zainwestować!

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.