Czym jest płaskurka?
Kiedy pierwszy raz usłyszałeś słowo płaskurka, też zacząłeś się zastanawiać, czy to rodzaj jaszczurki, czy też może coś innego? Tymczasem to żaden gad, lecz prastare i zdrowe zboże. Przyda się w kuchni każdego, kto wie, że najlepszym lekarstwem jest naturalne pożywienie. A z płaskurkowej mąki możesz wyczarować wszystko: chleb, makaron, a także ciasta i ciasteczka.
Zboże, które swoją siłę oddaje Tobie
Płaskurka należy do pradawnych zbóż, podobnie jak orkisz i samopsza. Była uprawiana już 10 tys. lat p.n.e., w basenie Morza Śródziemnego (na południowo-wschodnich obszarach dzisiejszej Turcji). W Polsce ślady prastarej płaskurki sprzed 2 tys. lat znaleziono w okolicach Ojcowa. Na czym polega fenomen tego zboża? Jest ono bardzo silne – nie życzy sobie rosnąć na ziemi skażonej chemią stosowaną obecnie w rolnictwie. Ma siłę wyrosnąć samo. Dodatkowo, ziarna w kłosie chronione są przez twarde łuski, co czyni roślinę naturalnie odporną na choroby i zanieczyszczenia.
Przeczytaj również: Jak płaskurka pomaga dbać o wzrok i zdrowie oczu?
We współczesnym rolnictwie z 1 hektara zwykłej pszenicy uzyskuje się ok. 10 ton ziarna. Jest to możliwe dzięki stosowaniu środków chemicznych sztucznie stymulujących wzrost roślin. Jednak użyta chemia nie znika – zjadasz ją wraz z mąką. Natomiast z 1 hektara wysianej płaskurki, uzyskuje się ok. 2 ton ziarna, np. w ekologicznym gospodarstwie rolnym zaopatrującym internetowy sklep DIOGRA. To dlatego cena mąki z płaskurki jest wyższa, niż produktu ze zwykłej pszenicy. Jednak jedząc płaskurkę, zjadasz to, co naprawdę służy Twojemu zdrowiu.
Mąka, która przyda się w kuchni
Płaskurka, która rośnie siłami swojej natury, nie zawiera szkodliwego glutenu. Współczesna plaga uczulenia na gluten wynika – w dużej mierze – z tego, że zboże jest przesycone chemią. Ponieważ w płaskurce jej nie ma, płaskurkowy gluten nie jest toksyczny dla kosmków jelitowych. Wręcz przeciwnie, jest ich przyjacielem i wiele osób z nietolerancją pokarmową dobrze czuje się, jedząc ekologiczne przysmaki.
Smakosze twierdzą z całą stanowczością, że mąka z płaskurki jest najlepsza do makaronu. Po prostu makaron z płaskurki nie ma sobie równych! Pyszne są także pierogi, chleb oraz ciasta. Mąka tego typu nie jest śnieżnobiała, ponieważ ziarna same w sobie są dosyć ciemne.
Kiedy jesz dania przygotowane na bazie płaskurki, tym samym regulujesz sobie poziom glukozy we krwi oraz obniżasz poziom szkodliwego cholesterolu. Dostarczasz organizmowi białka, wapnia i fosforu, a także witaminę B1, PP, E. A zatem płaskurka to także lekarstwo: ekologiczne i bez skutków ubocznych. Warto w nie zainwestować!
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana