Czym powinny się charakteryzować skrzynki na mięso?
Do prawidłowego przewozu wędlin oraz mięs należy stosować odpowiednie skrzynki. Pozwalają one utrzymać właściwości wyrobów masarskich. Dodatkowo zapewniają one ochronę przed kontaktem z innymi rodzajami przetworów, co pozwala na zachowanie ich naturalnego wyglądu, smaku oraz zapachu. Takie skrzynki są odpowiednio oznaczone i wiadomo, co jest w nich przechowywane.
W jakim celu mięso przewozi się w specjalnych skrzynkach?
Podczas transportu między masarnią a sklepem, w którym prowadzona jest sprzedaż mięsa, korzysta się ze specjalnych skrzynek transportowych. Ułatwiają one przewożenie produktów oraz chronią je przed powstaniem uszkodzeń. Dzięki nim wędliny, kiełbasy czy surowe porcje różnych gatunków mięs trafiają do sprzedaży w stanie nienaruszonym, co korzystnie wpływa na ich wygląd.
Takie skrzynki pozwalają także odseparować różne gatunki mięs od siebie. Pozwala to na rozdzielenie między innymi dziczyzny od wołowiny, a także drobnej szynki drobiowej od wieprzowej. Procedura ta wpływa na utrzymanie odpowiednich właściwości danego wyrobu. Dzięki temu smaki oraz zapachy nie krzyżują się, co pozwala cieszyć się prawdziwym aromatem mięsa.
Czym charakteryzują się skrzynki na mięso?
Skrzynki na mięso są wykonywane z tworzywa sztucznego. Wzmacniane są dodatkowymi częściami plastikowymi, szczególnie na łączeniach oraz na ich spodzie i górze. Sprawia to, że są one wytrzymałe i możliwe jest układanie ich jedna na drugiej. W porównaniu do innych modeli opakowań tych nie można złożyć.
Skrzynki na mięso wykonywane są w różnych wysokościach, co pozwala przetransportować wyroby w poziomie oraz w pionie. Ma to szczególne znaczenie dla kiełbas, które są kruche i ułożenie jednej partii na drugiej może spowodować ich ułamanie się. Dodatkowo do skrzynek często dostarczane są pokrywy, które zapewniają utrzymanie się temperatury wewnątrz.
Skąd wziąć skrzynki na mięso?
Chcąc transportować mięso do sklepu, masarnia powinna zaopatrzyć się w odpowiednie skrzynki. Należy przy tym pamiętać, że jednego rodzaju asortymentu nie należy przewozić w tym samym opakowaniu, to znaczy że jeśli pudełko jest przeznaczone do wędlin, to zabronione jest przewożenie w nich nabiału.
W takie skrzynki warto zaopatrzyć się między innymi w sklepie Uniforte. Dostępne tam pudełka są starannie wykonane i zapewniają odpowiednie właściwości do przewozu mięsa. Opakowania są odporne na mycie automatyczne, a także na niskie temperatury. Dodatkowo zastosowany barwnik jest wytrzymały na ścieranie, więc będą się one dobrze prezentowały przez długi czas.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana