Czyściwa przemysłowe niezbędne w każdej restauracji
Czyściwa przemysłowe to charakterystyczne materiały (przypominają ściereczki), które wykorzystywane są w różnych branżach, np. gastronomicznej, spożywczej. Aby zadbać o zdrowie konsumentów i pracowników gastronomii, muszą spełniać określone wymogi higieniczne. Co warto wiedzieć o czyściwach przemysłowych? Jakie mają inne zastosowanie?
Czym są czyściwa przemysłowe?
Czyściwa przemysłowe służą do osuszania i zbierania zanieczyszczeń. Dzięki nim można skutecznie oczyścić silnie zabrudzone dłonie, wypolerować zanieczyszczone (np. oleistymi plamami) powierzchnie. Czyściwa przemysłowe mogą być wykonane z papieru, włókniny. Papierowe wersje są bardzo chłonne – szybko wchłoną rozlane płyny, usuną brud i kurz. Czyściwa włókninowe sprawdzą się przy usuwaniu plam, zabrudzeń, olejów, smarów z narzędzi, maszyn. Można używać je na mokro i sucho. Ponadto czyściwa przemysłowe z włókniny doskonale chronią dłonie przed wysokimi temperaturami, opiłkami metalowymi.
Przeczytaj również: Gdzie szukać tanich czyściw przemysłowych?
Firma KMS GLOBAL zajmuje się produkcją profesjonalnych czyściw przemysłowych. Ponadto oferuje artykuły chemiczne, dezynfekcyjne, dozowniki i pojemniki.
Przeczytaj również: Środki higieny dla gastronomii i hoteli. Przegląd rozwiązań
Zastosowanie czyściw przemysłowych
Czyściwa przemysłowe wykorzystywane są nie tylko w przemyśle gastronomicznym i spożywczym, ale też w medycynie, warsztatach samochodowych, salonach kosmetycznych. Czyściwa papierowe, występujące w listkach lub roli, sprawdzą się idealnie w przemyśle mechanicznym, metalowym, samochodowym. Funkcjonalne czyściwa papierowe natomiast raczej używane są w branży spożywczej, hotelarsko-gastronomicznej. Pozwalają utrzymać wysoką higienę we wszystkich działaniach.
Przeczytaj również: Z jakich urządzeń chłodniczych korzysta się w gastronomii?
Czyściwa przemysłowe a gastronomia
Wiadomo już, że czyściwa przemysłowe przydają się w lokalach gastronomicznych. Wersje w roli zamontowane są na stojakach lub specjalnie przystosowanych dozownikach. Pracownicy restauracji mogą bezproblemowo wykorzystać je w awaryjnych sytuacjach. Nie muszą już szukać ścierek, które niosą w sobie dużo bakterii i drobnoustrojów.
Warto pamiętać, że czyściwa przemysłowe do gastronomii i przemysłu spożywczego muszą spełniać rygorystyczne procedury HACCP. Bezpieczeństwo żywności na różnych etapach produkcji jest najważniejsze. Zgodnie z zasadami dostępne są w czterech kolorach, a także wyróżniają się trwałością, chłonnością.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana