Czyszczenie maszyn w przemyśle spożywczym
Przemysł spożywczy jest obwarowany wieloma restrykcyjnymi przepisami dotyczącymi zachowania czystości. Wynika to z dążenia, aby nie doszło do żadnych nieprawidłowości, które mogą skutkować zanieczyszczeniem jedzenia. Dlatego konieczne jest zastosowanie odpowiednich środków ostrożności i procedur higienizacyjnych. Dowiedz się, w jaki sposób należy czyścić maszyny w przemyśle spożywczym.
Czyszczenie maszyn w przemyśle spożywczym – o czym należy pamiętać?
Bez względu na to, jakie produkty są produkowane w danej firmie spożywczej, należy bezwzględnie zachować odpowiednią czystość maszyn. Niezbędne jest do tego zastosowanie specjalnej chemii, która pozwala na usunięcie wszelkich pozostałości organicznych oraz zanieczyszczeń nieorganicznych, takich jak np. smary. Dlatego są wykorzystywane specjalistyczne środki, które można zamówić w firmach, takich jak CLEANLAB. Wybór odpowiednich preparatów do mycia układów CIP i maszyn produkcyjnych zagwarantuje utrzymanie higienicznych warunków, dezynfekcję oraz zniweluje ryzyko rozwoju drobnoustrojów. Specjalistyczne środki myjące do maszyn w przemyśle spożywczym znajdą zastosowanie w:
firmach produkujących żywność
przetwórstwie mięsnym,
gospodarstwach mlecznych,
lokalach gastronomicznych,
cukierniach i piekarniach.
W ten sposób możliwe jest zachowanie odpowiednich warunków sanitarnych wszędzie tam, gdzie jest przetwarzana żywność.
Przetwórstwo mleczne i zachowanie w nim higieny
Zanim możliwe będzie nalanie mleka do ulubionej kawy czy zjedzenie z nim płatków kukurydzianych, najpierw musi być ono wydojone. We współczesnych gospodarstwach zastąpiono pracę ręczną nowoczesnymi systemami udojowymi. W ten sposób można szybko i efektywnie przeprowadzić dojenie. Należy jednak pamiętać, że mleko ma w swoim składzie naturalnie występujące bakterie, które przy namnażaniu się mogą spowodować jego zepsucie. Dlatego niezwykle istotne jest utrzymanie tych maszyn w higienicznych warunkach. Wykorzystanie profesjonalnych środków do mycia systemów udojowych pozwala na:
usunięcie resztek mleka z maszyn,
dezynfekcję systemu,
uzyskanie odpowiedniego pH, co obniża ryzyko rozwoju bakterii,
utrzymanie systemu w sprawności, gdyż za pomocą preparatów usuwany jest także kamień.
Dlatego warto zadbać o odpowiednie środki do utrzymania higieny systemów udojowych. Dodatkowo należy również analizować jakość uzyskanego mleka, co można wykonać za pomocą odpowiednich testów. W ten sposób produkt będzie bezpieczny do spożycia, a przy tym zyska odpowiednie walory jakościowe.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana