Artykuł sponsorowany

Dlaczego piwa czeskie cieszą się szerokim uznaniem?

Dlaczego piwa czeskie cieszą się szerokim uznaniem?

Czeskie piwo jest szczególnie lubiane przez polskich konsumentów, ale nie tylko oni docenili jego wyjątkowy smak. Co roku czeskie browary zdobywają prestiżowe nagrody na międzynarodowych festiwalach. Czechy mają długą tradycję tworzenia tego trunku, od wieków dopracowują swoje techniki warzenia, dzięki czemu jego smak jest niepowtarzalny. Nie każdy będzie w stanie odtworzyć w swoim browarze tę technologię.

Podstawowe rodzaje czeskich piw

Czesi, co do zasady, nie rozróżniają konkretnych rodzajów piwa. Można je jednak podzielić na dwa podstawowe typy. Są to:

  • piwa górnej fermentacji, inaczej ALE – przy fermentacji drożdże pracują w zakresie temperatur od 18 do 22 stopni Celsjusza,
  • piwa dolnej fermentacji, inaczej Lagery – ten rodzaj powstaje, kiedy drożdże pracują w zakresie temperatur od 8 do 12 stopni Celsjusza.

Osoba chcąca odtworzyć smak czeskich piw powinna bezwzględnie trzymać się podanego wyżej kryterium. Jeśli temperatura będzie za niska albo za wysoka, różnicę będzie można odczuć w smaku albo w aromacie trunku. Trzeba przy tym pamiętać, że w niskich temperaturach drożdże będą pracowały wolniej.

Jaką technologię stosuje się do warzenia czeskich piw?

Smak czeskich piw zależy od konkretnej receptury i wykorzystania specjalistycznego sprzętu. Różni się on znacznie od trunków z innych stron świata. Odpowiadać za to może cała masa składników, dlatego starając się odwzorować piwo, należy dokładnie je dobrać. Są to:

  • woda, która ma największy wpływ na smak piwa,
  • chmiel i sposób dodawania go do naparu w czasie produkcji,
  • drożdże,
  • słód pilzneński, który ma charakterystyczny, lekko mdły posmak.

Od sposobu warzenia zależy, czy piwo będzie ciemne, czy jasne oraz jaka będzie jego intensywność. Trunki powstają w długotrwałych procesach, ale warto czekać.

Proces warzenia czeskiego piwa jest dość skomplikowany i musi być prowadzony z dbałością o szczegóły. Specjaliści z firmy ZOFMAR-BIS S.C. wyróżniają kilka podstawowych etapów. Wywar gotuje się przeważnie przez dwie godziny, żeby nabrał karmelowego posmaku. W tym czasie stopniowo dodaje się chmiel, 85 minut przed końcem warzenia, 25 minut i tuż przed zakończeniem procesu, raczej dla aromatu, niż dla smaku. Po gotowaniu przyszły trunek schładza się do wybranej temperatury, napowietrza i dodaje się do niego drożdże. Sam proces fermentacji trwa około dwóch tygodni, następnie podnosi się temperaturę wywaru na jedną dobę, aby po tym czasie schłodzić trunek i znowu czekać, tym razem cztery tygodnie. Wówczas piwo powinno być gotowe.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.