Dlaczego warto pić sok z kiszonych buraków?
Sok z kiszonych buraków, tak samo, jak sok z większości kiszonek, jest bardzo często polecany do spożycia w celach zdrowotnych. Korzysta z niego masa osób z różnymi dolegliwościami, może być także stosowany profilaktycznie. Trzeba przy tym pamiętać, że nie można pić go w zbyt dużych ilościach. Jedna szklanka dziennie zapewni wszystkie niezbędne składniki do pozbycia się niechcianych dolegliwości.
Czym jest sok z kiszonych buraków?
Kiszone buraki powstają w procesie fermentacji mlekowej, w podobny sposób jak każda inna kiszonka. Ich przygotowanie trwa zwykle dwa tygodnie. Niezbędne składniki to:
łyżka stołowa soli kamiennej,
ząbki czosnku,
liście laurowe,
wybrane przyprawy do smaku,
kromka czerstwego, czarnego chleba,
około 2 litry zimnej wody na kilogram buraków.
Gdy buraki sfermentują, należy odcedzić sok od buraków i przelać go do butelki lub słoika, który można szczelnie zamknąć. Tak przygotowane naczynia przechowuje się w lodówce, żeby kwasowość pozostawała na stałym poziomie. Domowy sok z kiszonych buraków można spokojnie spożywać w dowolnej porze dnia, bez dodatkowego przygotowania czy cedzenia. Wygodniejszą formą jest zakup gotowego napoju.
Dlaczego warto pić sok z kiszonych buraków?
Sok z kiszonych buraków może brzmieć jak wyjątkowo prymitywne lekarstwo, jest jednak używany w wielu domach od lat. Ma wiele prozdrowotnych właściwości. Wśród nich trzeba wymienić:
poprawę odporności na choroby wirusowe,
dużą zawartość witaminy C, która zapobiega pojawianiu się odbarwień na skórze,
poprawę ciśnienia krwi,
ochronę organizmu w czasie przyjmowania antybiotyku,
pozytywny wpływ na pracę jelit,
wspomaganie leczenia anemii.
Regularne spożywanie soku z kiszonych buraków może zmniejszyć także szansę na zachorowanie na chorobę nowotworową. To względnie prosty sposób na przeciwdziałanie poważnym schorzeniom w przyszłości.
Wiele osób może odczuwać niechęć przed włączeniem soku z kiszonych buraków do swojej codziennej diety, ale warto się przemóc. W sklepach takich jak P.O.I.W. KINGA można zakupić dowolną ilość tego produktu i sprawdzić, jak dana osoba czuje się po jego przyjmowaniu. Sok można spożywać go w ciągu dnia do śniadania czy innych posiłków. Nie każdy może jednak zdecydować się na ten składnik. Lekarze odradzają regularnego spożywania soku z kiszonych buraków osobom cierpiącym na dnę moczanową oraz kamicę nerkową. Nie można także zapomnieć, że takie domowe antidotum nigdy nie zastąpi on prawdziwych lekarstw, szczególnie w walce z groźnymi zakaźnymi chorobami.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana