Dlaczego warto zainwestować w obiady dla pracowników?

Obecnie coraz więcej pracodawców decyduje się na wprowadzenie dodatkowych benefitów dla swoich pracowników. Dzięki temu może zachęcić ich do podjęcia zatrudnienia w konkretnej branży. Istnieje wiele możliwości w zakresie przywilejów – zniżki, bony czy opcja skorzystania z siłowni. Jednym z częstych rozwiązań są także obiady dla pracowników. Gdzie można się z nimi spotkać i czy to dobra opcja?
Benefity dla pracowników – czy warto na nie postawić?
Dostępność wielu ofert na rynku pracy sprawia, że firmy, które poszukują pracowników, korzystają z różnych sposobów, aby ich propozycja wydawała się wyjątkowo ciekawa. Dobrym rozwiązaniem są dodatkowe benefity. Wśród chętnie wybieranych opcji wymienia się przede wszystkim:
owocowe dni,
zniżki na zakupy,
bony do sklepów czy kina,
dopłaty do wyjazdów z rodziną,
karnety na siłownię.
Ciekawą propozycją są obiady dla pracowników. To popularny wybór szczególnie w większych korporacjach, a także w branży gastronomicznej. Osoby zatrudnione w takim przypadku nie muszą samodzielnie przygotowywać posiłków do pracy. To bardzo wygodne, dlatego wielu pracowników docenia takie rozwiązanie.
Jak zapewnić swoim pracownikom obiady w pracy?
Właściciele firm bardzo często zastanawiają się, w jaki sposób mogliby zapewnić osobom zatrudnionym posiłki w trakcie pracy. Okazuje się, że w tym zakresie istnieje kilka możliwości. Rozwiązaniem, z którego korzystają większe przedsiębiorstwa produkcyjne, jest otwarcie własnej stołówki. Niestety to wiąże się z dość dużymi inwestycjami, a także koniecznością uzyskania wielu pozwoleń.
Inną możliwością, z której korzysta najwięcej firm, jest catering zewnętrzny. Taką opcję oferuje m.in. Restauracja Jedyna. Wówczas gotowe posiłki dostarczane są codziennie do placówki zgodnie z wcześniejszym zamówieniem pracowników, które składa się dzień wcześniej lub z góry na cały tydzień.
Korzyści z zewnętrznego cateringu dla pracowników
Obiady dla pracowników przygotowywane przez zewnętrzne firmy cateringowe to same zalety. Przede wszystkim dane przedsiębiorstwo nie musi martwić się organizacją nowego działu, który zajmowałby się przygotowaniem i podawaniem posiłków.
Sami pracownicy natomiast znacznie chętniej wybierają te oferty pracy, w których otrzymują coś więcej poza podstawowym świadczeniem finansowym. Możliwość skorzystania z cateringu pracowniczego to dla nich nie tylko wygoda, ale także oszczędność w domowym w budżecie. W ten sposób można stworzyć atrakcyjne miejsce pracy w stosunku do konkurencyjnych firm w danym regionie.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Gospodarstwo Rolne Bogumiła Lenartowska
Jaja - hurt woj. wielkopolskie63-233 Gola, Jaraczewska 71 A
-
Apco Anna Suchy
Mięso, wędliny, drób - akcesoria, komponenty woj. śląskie40-748 Katowice, Uniczowska 77