Formy występowania cebuli jako surowca przyprawowego
Cebula jest dość niepozornym warzywem, które stanowi jednak podstawę każdej kuchni. Jej dodatek można spotkać w większości tradycyjnych dań polskiej kuchni. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ to właśnie dzięki cebulce potrawy zyskują niepowtarzalny smak i aromat. Mimo to często nie do końca wiadomo, jaką formę zastosować do dania. O czym należy pamiętać?
Jakie są najpopularniejsze odmiany cebuli?
Cebula dostępna jest w wielu odmianach, które różnią się między sobą smakiem, aromatem, wyglądem oraz właściwościami. Do najpopularniejszych rodzajów zalicza się m.in. cebulę białą, czerwoną, dymkę, szalotkę i cebulę słodką. Cebula biała to podstawowy składnik wielu kuchni. Nadaje wyrazistego smaku i świetnie łączy się z innymi składnikami dania. Sama w sobie ma dość ostry, wyrazisty posmak.
Czerwona cebula ma natomiast nieco łagodniejszy i delikatnie słodki smak. Ma w składzie większą zawartość cukrów prostych, dlatego nadaje się do łagodnych potraw. Mała dymka to warzywo o łagodnym smaku i lekkim aromacie kojarzącym się z latem. Zawiera więcej aromatycznych olejków niż biała szalotka, co przekłada się na intensywniejszy zapach. Warzywo to dzięki swoim właściwościom dostępne jest także w wygodnej formie, jaką są przyprawy.
Jakie są formy cebuli jako przyprawy?
Ze względu na wygodę w trakcie gotowania zachowane są cenne walory smakowe, cebula dostępna jest w kilku formach jako surowiec przyprawowy. Jako najpopularniejsze można wyróżnić m.in. cebulę prażoną płatek, smażoną, suszoną grys, suszoną mieloną, suszoną w płatkach oraz w płatkach o różowym zabarwieniu. Przyprawy te powstają w różnych krajach świata – Polsce lub Indiach. W zależności od wybranej formy taką przyprawę można zastosować po obróbce termicznej lub jako składnik marynaty itd. Bez względu jednak na wybór, rozbudowaną ofertę produktów proponuje m.in. producent przypraw i ziół Floramex, który dba o zadowolenie swoich Klientów.
Dlaczego warto stosować cebulę w formie przyprawy?
Cebula ma przede wszystkim działanie bakteriostatyczne i odkażające, które zawdzięcza zawartości związków siatki. Wykazują bardzo dużą skuteczność w leczeniu zakażeń bakteryjnych i schorzeń spowodowanych rozwojem drobnoustrojów. Regularnie spożywana ułatwia obieg krwi w organizmie.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana