Artykuł sponsorowany

Gdzie zjeść dobrą pizzę w Płocku?

Gdzie zjeść dobrą pizzę w Płocku?

Nie ma chyba osoby, która nie lubiłaby pizzy. Ten włoski przysmak idealnie sprawdza się przy rodzinnym obiedzie i kolacji ze znajomymi. Można go przyrządzać wedle upodobań, na cieście grubym lub cienkim, z mięsem lub wegetariańską; każdy więc znajdzie coś dla siebie. Czym charakteryzuje się dobra pizza, a czego należy się wystrzegać? 

Po czym poznać dobrą pizzę?

Ciasto jest jednym z ważniejszych, jeśli nie najważniejszym składnikiem pizzy. Powinno być cienkie i kruche, a jednocześnie na tyle mocne, by nie uginało się pod ciężarem składników. Oczywiście w dobrej pizzerii nie ma także mowy o spalonym spodzie. Jeśli chodzi o sos — powinien być robiony ze świeżych pomidorów lub dobrej jakości passaty. Nie można go nakładać zbyt dużo, inaczej ciasto będzie wilgotne. W większości włoskich restauracji sosu używa się jedynie jako bazy; samą pizzę skrapia się później oliwą. Nie wolno także zapominać o składnikach. Dobrej jakości ser będzie się ciągnął i rozpływał, nie powinno go być jednak zbyt dużo: pizza to nie zapiekanka. To samo tyczy się składników: choć są ważną częścią pizzy, stanowią tylko dodatki. Wciąż muszą być najwyższej jakości, ale ciasto nie powinno się od nich uginać. 

Dobra pizzeria. Czyli jaka?

Czym charakteryzuje się dobra pizzeria? Chociaż to posiłek będzie najważniejszy, otoczenie nie powinno od niego odstawać. Przyjemny wystrój sprawi, że czas spędzony w lokalu wyda się milszy, a goście chętniej będą do niego wracać. Jeśli chodzi o pizzerie w Płocku, działa tam restauracja Bazylia, która oferuje dania kuchni włoskiej. Poza tym warto sprawdzić, czy na miejscu kucharze znają się na swoim fachu, a składniki są świeże. Najłatwiej będzie to zrobić przez internet lub zapytać znajomych. 

Krótka historia pizzy

A skąd w ogóle wzięła się pizza? Jak u większości rzeczy, jej korzenie sięgają Starożytnej Grecji. Jednak wtedy to danie było jedynie plackiem skropionym oliwą, czosnkiem i przyprawami. Dopiero w XVII wieku, kiedy do Europy przywędrowały pomidory, Włosi stworzyli podwaliny pod pizzę, jaką znamy dziś. Posmarowana passatą i posypana mozzarellą, znalazła uznanie na dworze królewskim. Do dziś włoska tradycja stanowi, że na cieście nie powinno znajdować się więcej niż trzy składniki, najlepiej starannie wyselekcjonowane. Natomiast pizzę, którą najbardziej kochają Polacy — ,,pizzę na bogato”, z wieloma składnikami — stworzyli Amerykanie. Z pewnością warto spróbować obu wersji i wybrać swoją ulubioną.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.