Gdzie zjeść dobrą pizzę w Płocku?
Nie ma chyba osoby, która nie lubiłaby pizzy. Ten włoski przysmak idealnie sprawdza się przy rodzinnym obiedzie i kolacji ze znajomymi. Można go przyrządzać wedle upodobań, na cieście grubym lub cienkim, z mięsem lub wegetariańską; każdy więc znajdzie coś dla siebie. Czym charakteryzuje się dobra pizza, a czego należy się wystrzegać?
Po czym poznać dobrą pizzę?
Ciasto jest jednym z ważniejszych, jeśli nie najważniejszym składnikiem pizzy. Powinno być cienkie i kruche, a jednocześnie na tyle mocne, by nie uginało się pod ciężarem składników. Oczywiście w dobrej pizzerii nie ma także mowy o spalonym spodzie. Jeśli chodzi o sos — powinien być robiony ze świeżych pomidorów lub dobrej jakości passaty. Nie można go nakładać zbyt dużo, inaczej ciasto będzie wilgotne. W większości włoskich restauracji sosu używa się jedynie jako bazy; samą pizzę skrapia się później oliwą. Nie wolno także zapominać o składnikach. Dobrej jakości ser będzie się ciągnął i rozpływał, nie powinno go być jednak zbyt dużo: pizza to nie zapiekanka. To samo tyczy się składników: choć są ważną częścią pizzy, stanowią tylko dodatki. Wciąż muszą być najwyższej jakości, ale ciasto nie powinno się od nich uginać.
Dobra pizzeria. Czyli jaka?
Czym charakteryzuje się dobra pizzeria? Chociaż to posiłek będzie najważniejszy, otoczenie nie powinno od niego odstawać. Przyjemny wystrój sprawi, że czas spędzony w lokalu wyda się milszy, a goście chętniej będą do niego wracać. Jeśli chodzi o pizzerie w Płocku, działa tam restauracja Bazylia, która oferuje dania kuchni włoskiej. Poza tym warto sprawdzić, czy na miejscu kucharze znają się na swoim fachu, a składniki są świeże. Najłatwiej będzie to zrobić przez internet lub zapytać znajomych.
Krótka historia pizzy
A skąd w ogóle wzięła się pizza? Jak u większości rzeczy, jej korzenie sięgają Starożytnej Grecji. Jednak wtedy to danie było jedynie plackiem skropionym oliwą, czosnkiem i przyprawami. Dopiero w XVII wieku, kiedy do Europy przywędrowały pomidory, Włosi stworzyli podwaliny pod pizzę, jaką znamy dziś. Posmarowana passatą i posypana mozzarellą, znalazła uznanie na dworze królewskim. Do dziś włoska tradycja stanowi, że na cieście nie powinno znajdować się więcej niż trzy składniki, najlepiej starannie wyselekcjonowane. Natomiast pizzę, którą najbardziej kochają Polacy — ,,pizzę na bogato”, z wieloma składnikami — stworzyli Amerykanie. Z pewnością warto spróbować obu wersji i wybrać swoją ulubioną.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana