Gotowe kremy cukiernicze. Co można z nich przygotować?
Słodkie kremy do smarowania od lat cieszą się sporym zainteresowaniem, obecnie jednak coraz więcej osób zamiast po popularne słodycze sięga po ich zdrowszą alternatywę – pasty bez cukru i oleju palmowego. Tego typu słodkości są dostępne w różnych smakach: od klasycznego połączenia orzechów laskowych i kakao, przez nuty owocowe, po dodatek alkoholu. Szukasz inspiracji na wykorzystanie takich kremów? Podpowiadamy, co warto z nich przygotować.
Słodkie pasty do smarowania jako kremy do ciast i ciasteczek
Gotowe pasty do smarowania doskonale sprawdzają się przede wszystkim w roli kremów do wypieków – nic nie stoi na przeszkodzie, by przełożyć nimi biszkopt, posmarować wafelki, a nawet nadziać pierniki. Jeśli chcesz zyskać pewność, że krem będzie mieć idealną konsystencję, koniecznie nałóż go na wystudzone ciasto. Muffinki możesz udekorować pastą wyciskaną z rękawa cukierniczego, z kolei w nadziewaniu pierniczków, np. tych w stylu alpejskim, najlepiej pomoże Ci specjalna szpryca przypominająca strzykawkę.
Kremy cukiernicze rewelacyjnie nadają się też do przygotowywania domowych markiz, napełniania kruchych babeczek i polewania ciast. Aby zachwycić gości podczas popołudniowej kawy, wystarczy, że ozdobisz sernik pastą z kawałkami orzeszków oraz posypiesz całość płatkami migdałowymi i truskawkami. Bardzo dobrym pomysłem jest również urozmaicenie drobnych wypieków o różne polewy – zabaione czy rum to znakomita propozycja dla dorosłych, natomiast dzieciom powinny zasmakować zwłaszcza kremy z wiórkami kokosowymi bądź orzechami laskowymi. Na koniec małe ciasteczka można udekorować świeżymi owocami lub kolorowymi posypkami.
Śniadania i desery z dodatkiem kremów cukierniczych
Jeszcze więcej pomysłów na wykorzystanie słodkości do smarowania przedstawia pracownik sklepu Sweetmill z kremami bez cukru i oleju palmowego: Pasty do smarowania stanowią smaczny dodatek do gofrów, racuchów i naleśników, które możesz podać na podwieczorek albo zapakować do pudełka jako drugie śniadanie. Ponadto warto sprawdzić, jak smakuje połączenie gotowego kremu z owsianką lub nasionami chia – takie śniadania i desery z pewnością przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Poza tym z powodzeniem możesz posmarować kremem po prostu pieczywo – słodkie pasty bardzo lubią towarzystwo pszennych bułek i chałek, lecz także z pełnoziarnistym chlebem stworzą idealnie dobrany duet. W parze z pieczywem świetnie wypadają pasty owocowe, np. wiśniowe, truskawkowe i pomarańczowe. Tego typu produkty są ciekawą alternatywą nie tylko dla popularnych kremów do smarowania, ale również dla dosładzanych cukrem dżemów.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana