Jak powstają kabanosy?
Wędliny wytwarzane tradycyjnymi metodami wyróżniają się wysoką jakością i niepowtarzalnym smakiem, są więc chętnie kupowane i jadane zarówno na co dzień, jak i przy wyjątkowych okazjach np. podczas świąt czy uroczystości rodzinnych. Wśród wyrobów cieszących się szczególną renomą na uwagę zasługują kabanosy, od lat traktowane jako polska specjalność i najwyższej klasy produkt eksportowy, będący jedną z wizytówek naszych zwyczajów kulinarnych.
Co trzeba wiedzieć o kabanosach?
Kabanosy to tradycyjna kiełbasa średnio lub drobno rozdrobniona, którą pierwotnie wytwarzano na wschodnich ziemiach Rzeczpospolitej z mięsa wieprzków karmionych paszą składającą się w przeważającej mierze z ziemniaków, co zapewniało jego wyjątkową jakość i smak, a także optymalną zawartość tłuszczu. Na terenie całego kraju wędlina ta rozpowszechniła się w początkach XX wieku, a szczególną popularność zyskała już po II wojnie światowej, stając się wyrobem eksportowym i kojarzonym z luksusem oraz najlepszym smakiem. Swoją wyjątkowość kabanosy zawdzięczają nie tylko starannemu doborowi składników, a więc mięsa wieprzowego pierwszej i drugiej klasy, ale także długotrwałemu procesowi produkcji. Komponenty są wstępnie rozdrabniane, a następnie peklowane, po czym ponownie rozdrabniane. Kolejnym etapem jest umieszczane masy w cienkich osłonkach mających maksymalnie 2 cm średnicy w przypadku stosowania kiszek baranich lub cieńszych, jeżeli używa się produktów białkowych. Po ułożeniu się zwartości w osłonce kabanosy trafiają do wędzenia i pieczenia. Ostatnim etapem jest wystudzenie i konfekcjonowanie wyrobu. Kabanosy według klasycznych receptur oferują lokalni producenci wędlin – dobrym przykładem jest tu masarnia CEKCYN.
Dlaczego kabanosy są cenione?
Podstawowym atutem kabanosów jest ich niepowtarzalny smak. Konsumenci cenią je ze względu na jakość wyrobu, coraz częściej istotna okazuje się także jego forma. Cienkie kiełbaski sprawdzają się znakomicie jako przekąska, a ich rozmaite modyfikacje związane z poszerzaniem rodzajów mięs, z jakich się je wyrabia oraz palety używanych przypraw sprawiają, że zyskują nowych zwolenników. Masarnia CEKCYN oferuje szeroki wybór kabanosów z wieprzowiny, drobiu, w tym także z indyka oraz z cielęciny. Dostępne są także kiełbasy i wyroby garmażeryjne.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana