Artykuł sponsorowany

Jak powstaje kapusta i ogórki kiszone?

Jak powstaje kapusta i ogórki kiszone?

Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów polskiej kuchni są kiszonki, w tym kapusta i ogórki kiszone. Oba produkty powstają w prosty sposób, chociaż fermentacja wymaga cierpliwości i fachowej ręki. W procesie kiszenia najistotniejszą rolę odgrywa sól, dzięki której może dojść do reakcji nadającej kapuście oraz ogórkom charakterystyczny, kwaśny smak.

 

Jak przygotować kapustę i ogórki do kiszenia?

 

W procesie kiszenia ogórków i kapusty niezbędna będzie sól, chociaż w obu przepisach wykorzystuje się ją w trochę inny sposób.

 

Do przygotowania kiszonej kapusty niezbędne będą:

  • sól w postaci kryształków,
  • duży słoik lub butelka,
  • kapusta pokrojona w cienkie paski.

Pracę należy rozpocząć od pocięcia kapusty w paski. Następnie należy ułożyć z nich warstwy – każda z nich powinna mieć grubość ok. 4-5 cm. Każda warstwa powinna być zasypana solą i dokładnie ugnieciona. Po ułożeniu warstw należy szczelnie zamknąć słoik i tak przygotowane kiszonki tradycyjne przechowywać w temperaturze około 10 stopni Celsjusza.

 

Pamiętaj, dodatek octu przerwie proces fermentacji. W efekcie – zamiast otrzymać kapustę kiszoną, otrzymasz kapustę kwaszoną – o zupełnie innych walorach odżywczych.

 

Do przygotowania ogórków kiszonych niezbędna będzie solanka. Aby ją uzyskać, należy do litra wody należy dodać kopiastą łyżkę soli, najlepiej kamiennej i dokładnie ją rozpuścić. Do osobnego słoika przekłada się ogórki i dodatki. Tradycyjnie do kiszenia dodaje się:

  • ząbki czosnku (1 główka będzie wystarczająca)
  • chrzan,
  • koper.

Aby wzbogacić smak, można dodać także liście chrzanu lub porzeczki. Jeśli zdecydujesz się na ich pominięcie, kiszonki będą równie smaczne.

 

Kiedy wszystko jest już ułożone w słoiku, należy zalać składniki przygotowaną wcześniej solanką. Kiszone ogórki, podobnie jak kapusta, powinny być przechowywane w miarę chłodnym miejscu.

 

Jaka reakcja zachodzi w czasie kiszenia?

Podczas kiszenia ogórków i kapusty zachodzi reakcja fermentowania i rozkładu cukrów. Tradycyjne kiszonki stają się kwaśne, ponieważ w czasie tego procesu wydziela się kwas mlekowy. Nie jest to jednak powód do obaw. Według wieloletniego producenta kiszonek, Zakiszony, tworzone w ten sposób produkty wpływają pozytywnie na stan zdrowia osoby je spożywającej. Do ich zalet można zaliczyć:

  • dużą zawartość witamin, w tym witaminę B, C oraz E,
  • korzystny wpływ na odporność,
  • dużą zawartość żelaza, które pomaga uniknąć m.in. anemii.

 

W wyniku tej fermentacji nie powstaje alkohol. Nie trzeba się więc obawiać ewentualnego zatrucia po zjedzeniu ich w dużej ilości.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.