Jak prawidłowo korzystać z konserwatorów do lodów?
Lody to wyrób, który cieszy się dużym powodzeniem nie tylko podczas upalnego lata, gdy często kupuje się je dla ochłody wprost „z ulicy”. Desery tego rodzaju są chętnie zamawiane również przez klientów odwiedzających lodziarnie i cukiernie. Ze względu na konieczność utrzymania odpowiedniej temperatury, do sprzedaży lodów na gałki potrzebna będzie specjalna witryna, która do prawidłowego działania wymaga właściwej obsługi.
Gdzie można ustawiać konserwatory do lodów?
Witryna przeznaczona do sprzedaży lodów to urządzenie, które będzie niezbędnym wyposażeniem każdego punktu gastronomicznego oferującego klientom lody gałkowe lub sorbety. Lada z odpowiednią liczbą kuwet daje możliwość efektownego wyeksponowania proponowanych smaków, zachęcając do ich zakupu, a także pomaga w dbaniu o ich jakość, utrzymując właściwą temperaturę i zapobiegając rozpuszczeniu się produktów. Konserwator do lodów powinien być zawsze ustawiany w sposób, który umożliwi jego właściwą pracę. Jedną z najważniejszych zasad jest takie umiejscowienie urządzenia, by wloty i wyloty powietrza koniecznego do oddawania ciepła nie były w żaden sposób zasłonięte oraz precyzyjne wypoziomowanie.
Jak obsługiwać konserwator do lodów?
Podczas pracy urządzenia nie można zapominać o zamykaniu przesłony znajdującej się od strony obsługi. Choć zwiększa to ilość czynności, jaką musi wykonać sprzedawca, to jednocześnie zmniejsza zużycie energii i ogranicza ryzyko, że do wnętrza przedostaną się zanieczyszczenia. Bardzo ważne będzie też monitorowanie temperatury. Niezwykle istotne jest zachowanie czystości wewnątrz urządzenia i jego staranne mycie po zakończonej pracy.
Na czym polega przygotowanie konserwatora do pracy?
Konserwator służy wyłącznie do przechowywania lodów podczas ich sprzedaży. Po jej zakończeniu kuwety z lodami powinny być przenoszone do odpowiedniej zamrażarki. Przed ponownym ich wstawieniem do witryny należy pamiętać o jej wcześniejszym schłodzeniu. W przypadku nowoczesnych konstrukcji proces oszraniania parownika oraz odparowywania kondensatu zachodzi automatycznie, niezbędne będzie jednak kontrolowanie czy przebiegają one prawidłowo. Jest to istotne, ponieważ gromadzący się szron wpływa na efektywność chłodzenia i zużycie prądu.
Szeroki wybór konserwatorów do lodów oferuje firma IGLOOTECHNIKA, specjalizująca się w sprzedaży urządzeń chłodniczych oraz mebli dla placówek handlowych i gastronomii. Wśród proponowanego asortymentu znajdują się m.in. lady i regały chłodnicze, witryny cukiernicze, jak również urządzenia mroźnicze i szafy chłodnicze.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana