Jak rozplanować umeblowanie profesjonalnej kuchni?
Kuchnia jest najważniejszym elementem restauracji – to dział produkcyjny, na którym opiera się cała działalność lokalu. Od układu tego pomieszczenia zależy efektywność pracowników, a co za tym idzie: sukces zakładu. Aby uzyskać satysfakcjonujące wyniki, należy zatem właściwie wybrać i ustawić potrzebny sprzęt gastronomiczny. Jak zatem tego dokonać?
Każda restauracja podlega ścisłym normom sanitarnym oraz przepisom, które należy wdrożyć już w momencie organizowania jej przestrzeni. Istotne jest m.in. przeprowadzenie procedury w zgodzie z HACPP, czyli Systemem Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (z ang. Hazard Analysis and Critical Control Points System). Wszystkie podobne starania mają na celu zagwarantować bezpieczeństwo żywności. Warto jednak wiedzieć, jak pogodzić regulacje z ergonomicznym układem zakładu, dzięki któremu praca w lokalu będzie bardziej komfortowa.
Sprzęt gastronomiczny w restauracyjnej kuchni
Umeblowanie restauracyjnej kuchni nie należy do łatwych zadań, dlatego powinno się dobrze zaplanować jej schemat i spisać cały sprzęt gastronomiczny, jaki będzie potrzebny do pracy. Trzeba pamiętać o odpowiednim oddzieleniu poszczególnych stanowisk roboczych – miejsca do obróbki brudnej, czystej, ciepłej i zimnej muszą być wyraźnie wyznaczone. Konieczne jest również ustalenie, gdzie będzie znajdować się zmywalnia naczyń. Następnie przechodzi się do sporządzenia projektu, na którym zaznacza się, jak będą rozmieszczone wszystkie meble.
Sam wybór wyposażenia musi być dopasowany do rodzaju działalności danego zakładu, warto jednak najpierw określić podstawowe elementy profesjonalnej kuchni. Z pewnością można tu wymienić różnorodne stoły służące jako stanowiska robocze. Istotne znaczenie przypisuje się też zakupowi urządzeń do obróbki termicznej. Sprzęt gastronomiczny musi być dostosowany do wielkości restauracji – ilość palników odpowiada ruchowi w lokalu. W dalszej kolejności wybiera się m.in. ochronne podstawki pod piece (oferowane np. przez firmę Komat).
O czym pamiętać, wybierając sprzęt gastronomiczny?
Meble gastronomiczne muszą być tak ustawione, aby zapewniać wygodne poruszanie się dla pracowników kuchni. Dane stanowisko robocze nie może znajdować się zbyt blisko kuchenki, ponieważ zwiększa to ryzyko poparzeń. Z kolei wysokość stołów, na których przyrządza się posiłki powinna być dopasowana do przeciętnego wzrostu kobiet oraz mężczyzn. W przeciwnym razie pracownicy lokalu szybciej się męczą, a ich efektywność widocznie się zmniejsza. Blaty muszą także mieć odpowiednią szerokość i głębokość.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana