Jak rozpoznać opał dobrej jakości?
Na rynku znaleźć możemy wielu sprzedawców opału, nie wszyscy oferują jednak produkty o odpowiedniej jakości. Warto o tym pamiętać, ponieważ zła jakość opału będzie problemem zarówno dla użytkownika, jak i środowiska naturalnego. Z tego artykułu dowiesz się, jak rozpoznać opał wysokiej jakości i dlaczego należy zwracać na to uwagę dokonując wyboru produktu.
Jak ocenić jakość opału?
Niestety najlepszą metodą na poznanie jakości opału jest jego spalanie, dlatego dopiero po zakupie i przetestowaniu będziemy w stanie dokładnie go ocenić. Są jednak pewne cechy opału, które będą pomocne przy wyborze tego właściwego. W przypadku opału węglowego istotny jest kolor. Dobry węgiel charakteryzuje całkowita czerń, a im jaśniejszy kolor, tym gorsza jakość węgla. Jasne elementy oznaczają bowiem obecność dodatkowych kamieni, które podczas spalania będą tworzyć więcej popiołu. Istotna jest również wilgotność opału, która nie powinna przekraczać od 10 do 15%. Producenci opału dobrej jakości prezentują specyfikację oferowanych produktów. Warto się z nią zapoznać, gdyż znajdziemy tam wiele pomocnych informacji. Najważniejszym elementem, na który powinniśmy zwrócić uwagę jest kaloryczność opału – im większa kaloryczność, tym wyższa jakość produktu. Należy pamiętać również o poziomie uziarnienia, inaczej granulacji, którego wartość musi być dostosowana do posiadanego kotła. Nowoczesne kotły na ekogroszek wymagają granulacji na poziomie 5-25 milimetrów. Opał wysokiej jakości charakteryzuje niska spiekalność, gdyż zbyt wysoka prowadzi do tworzenia się zbitych brył opału, które mogą być przyczyną zablokowania podajnika. Ostatnie dwa elementy to niska zawartość popiołu i siarki – podobnie jak w przypadku spiekalności – im wyższa zawartość, tym niższa jakość.
Dlaczego jakość opału jest ważna?
Warto zacząć od tego, że producenci kotłów, na przykład Polspaw, zalecają korzystanie jedynie z opału wysokiej jakości, a trzeba pamiętać, że firmy takie mają ogromne doświadczenie w tej dziedzinie. Często wybierając produkty, najważniejszym czynnikiem dla kupującego jest cena. Opał gorszej jakości przeważnie jest tańszy, więc wybierając go, klienci mają nadzieję, że zaoszczędzą. Okazuje się jednak, że w dłuższej perspektywie czasu zapłacimy więcej, niż kupując produkt droższy, ale odznaczający się wyższą jakością. Gorszy opał będzie się bowiem szybciej spalał, więc zużyjemy go więcej. Oprócz tego będziemy musieli częściej wybierać nagromadzony popiół, szybciej zanieczyścimy też komin. W skrajnych przypadkach może dojść do degradacji komina, przez co narazimy się na koszty związane z wizytą specjalisty. Niewykluczony jest też negatywny wpływ takiego opału na kocioł, a jego wymiana czy nawet naprawa to znacznie większy koszt, niż wysokiej jakości paliwo. Spalanie kiepskiego opału będzie emitować też więcej zanieczyszczeń do atmosfery, co będzie miało szkodliwy wpływ na środowisko, o które wszyscy powinniśmy solidarnie dbać.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana