Jak transportować produkty spożywcze?
Żywność jest jednym z najczęściej transportowanych towarów. Z odległych zakątków sprowadzane są owoce, warzywa czy przyprawy. Niektóre produkty spożywcze, nim dotrą do sklepów, pokonują setki kilometrów. Aby klient otrzymał je w odpowiednim stanie, muszą mieć zapewnione właściwe warunki. Jak przewozić produkty żywnościowe, aby były one świeże, a ich jakość została zachowana?
Przepisy regulujące transport żywności – gdzie ich szukać?
Zasady transportu żywności są regulowane przez krajowe, europejskie i międzynarodowe przepisy i mowy. W Polsce transport żywności reguluje przede wszystkim ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 roku, której musi przestrzegać każdy przewoźnik oraz każda z osób mających podczas pracy bezpośredni kontakt z żywnością. Przewoźników obowiązuje także międzynarodowa umowa ATP, do której Polska przystąpiła w 1984 roku, ściśle określająca szczegółowe zasady transportu żywności. Dotyczą one zarówno warunków przewożenia żywności jak i sposobów jej odpowiedniego zabezpieczania.
Podstawowe zasady przewozu żywności
Najistotniejszą kwestia podczas transportu żywności jest utrzymanie odpowiedniej temperatury. Pojazdy wyposażone są w specjalne systemy chłodnicze, dzięki czemu kierowca ma możliwość kontroli i dopasowania jej do wiezionych produktów – innej dla mięs, jeszcze innej dla serów czy mrożonek. W wypadku świeżych warzyw i owoców należy dodatkowo zapewnić im także odpowiedni poziom wilgotności, która powinna wynosić 90-95%. Bardzo istotną kwestią jest także odpowiednie zabezpieczenie produktów przed obiciem lub stłuczeniem. Podczas transportu nie mogą się znajdować bezpośrednio w przyczepie auta. Powinny być umieszczone w specjalnych skrzyniach z drewna lub opakowaniach z tworzyw sztucznych, które gwarantują, że żywność nie będzie się luźno przemieszczała po przyczepie.
Jak prawidłowo przygotować i zabezpieczyć żywność podczas przewozu?
Przygotowując żywność do transportu, należy przede wszystkim wziąć pod uwagę rodzaj produktu, a następnie do niego dopasować odpowiednie materiały zabezpieczające. W wypadku dużych, regularnych transportów, warto wziąć pod uwagę sugestie specjalistów z MAGlogis, którzy o opakowaniach zabezpieczających każdy rodzaj produktów, wiedzą wszystko. W ofercie znajdziemy zarówno popularne opakowania z tektury jak i drewniane czy plastikowe skrzynie i pudła. Warto łączyć je dodatkowo z elementami styropianowymi, folią zabezpieczającą lub papierem. Dzięki temu zyskamy pewność, że produkty żywnościowe trafią na stoły klientów, zachowując idealny wygląd i wartości odżywcze.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana