Jak wysyłać żywność kurierem?
Wysyłka towarów za pośrednictwem firm kurierskich jest jedną z bardziej popularnych metod dostarczania ładunków zarówno w przypadku niewielkich paczek, jak i towarów paletyzowanych. Oprócz innych rodzajów produktów w wielu firmach kurierskich istnieje także możliwość wysyłki wyrobów żywnościowych, nie zawsze przyjmowane będą jednak wszelkie ich rodzaje. Zazwyczaj trzeba się w takim przypadku liczyć z pewnymi ograniczeniami.
Kiedy warto korzystać z kuriera przy wysyłce żywności?
Eksport i import towarów żywnościowych stanowi znaczną część obrotów w handlu międzynarodowym. W większości przypadków wyroby tego typu są ekspediowane przy wykorzystaniu własnego transportu lub wyspecjalizowanej firmy przewozowej z uwagi na znaczną ilość towarów składających się na pojedynczą dostawę, a także konieczność zapewnienia odpowiednich, kontrolowanych warunków. Dobrym przykładem mogą tu być np. warzywa i owoce wysyłane na ogół w partiach obejmujących od kilku do kilkunastu ton czy mięso, które potrzebuje specjalnych chłodni. Zdarzają się jednak sytuacje, w których przewóz dotyczy mniejszych jednostek towaru. W grę mogą tu wchodzić np. próbki produktu czy wyroby luksusowe przewożone na ogół w znacznie mniejszych ilościach. W takich sytuacjach najbardziej opłacalną formą spedycji będzie wyspecjalizowana firma obsługująca dany kierunek np. gdy chodzi o przesyłki kurierskie z Polski na Łotwę, Litwę czy do Estonii korzystną ofertę przedstawia Eupaco.
Jakie są zasady wysyłki żywności?
Szczegóły dotyczące możliwości przewozu żywności są umieszczone w regulaminie każdej firmy kurierskiej, a w razie zleceń B2B w zawieranej z nadawcą umowie – takie zasady obowiązują m.in. w obsługującej kraje nadbałtyckie firmie Eupaco, wożącej również przesyłki na teren Białorusi i Rosji. Na ogół firmy kurierskie nie podejmują się przewozu żywności łatwo psującej się, a także takiej, która wymaga zapewnienia przewozu w warunkach kontrolowanych. Od tych zasad istnieją jednak wyjątki, np. jeżeli korzysta się ze specjalnych opakowań termoizolacyjnych i wkładów z suchego lodu. W większości przypadków problemem nie będzie wysyłka produktów trwałych, o ile zostaną one właściwie zapakowane. W grę wchodzi tu dobre zabezpieczenie przed dostaniem się do paczek zanieczyszczeń, a więc np. zamknięcie żywności w hermetycznych opakowaniach. Istotna będzie również ochrona przed uszkodzeniami mechanicznymi – zwłaszcza zgnieceniem. Zazwyczaj wymaga się też, by towar nie wydzielał intensywnego zapachu i nie zachodziło niebezpieczeństwo jego rozlania się.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana