Jak zostać kelnerem?
Bycie kelnerem często może się kojarzyć z pracą wykonywaną tymczasowo. Dla niektórych to rzeczywiście opcja dodatkowego zarobku albo pracy dorywczej. Jest duże grono osób, dla których jest to stała praca. Teoretycznie, żeby zostać kelnerem niepotrzebne są kursy czy szkolenia. Jednak chcąc jak najlepiej wykonywać zadania na tym stanowisku, warto zaufać doświadczonym specjalistom i w czasie kursu kelnerskiego poznać niezbędne tajniki tego zawodu.
Zadania i obowiązki kelnera
Wybierając zawód kelnera, bez względu na to, czy będzie to zajęcie stałe czy dorywcze, warto zdawać sobie sprawę z tego, na czym dokładnie polega praca na tego typu stanowisku i jakie obowiązki są z nią związane. Jak wiadomo, klienci bywają różni. Dlatego też kelner musi wiedzieć, w jaki sposób nie tylko fachowo obsłużyć gości restauracji, ale także załagodzić trudną sytuację. Tego wszystkiego można się dowiedzieć w trakcie kursu kelnerskiego prowadzonego przez firmę "B & K". Niezbędne w pracy kelnera są tzw. umiejętności miękkie, czyli m.in. wysoka kultura osobista, komunikatywność, samodyscyplina czy odporność na stres. To właśnie kelner zajmuje się klientem od momentu, gdy ten wejdzie do restauracji. Do obowiązków kelnera należy podanie karty dań, przyjęcie zamówienia i zaserwowanie wybranych potraw, udzielenie odpowiedzi na pytania związane z podawanym jedzeniem. Na koniec należy klientowi wystawić rachunek.
Korzyści związane z ukończeniem kursu kelnerskiego
Chcąc jak najlepiej wykonywać zadania należące do kelnera, warto ukończyć kurs kelnerski. Dzięki temu w fachowy i kompetentny sposób można przygotować się na różnorodne sytuacje związane z obsługiwaniem klientów. Jak wiadomo, to właśnie kelner stanowi wizytówkę miejsca, w którym pracuje. Trzeba wiedzieć, że kursy kelnerskie skierowane są zarówno do osób zaczynających przygodę kelnerską, jak i do tych, które chcą poszerzyć swoje kompetencje. W trakcie takiego szkolenia kursanci uczą się m.in. jak sprawnie serwować jedzenie i napoje, sprawnie poruszać się z tacami, na których niejednokrotnie spoczywa duży i gorący ciężar. Ukończenie szkolenia może też być przepustką do pracy w renomowanych restauracjach. Niezbędna wiedza to również znajomość oferowanych przez restaurację potraw i napojów. Ważne, by mieć podstawową wiedzę kulinarną.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana