Jaki ekspres do kawy wybrać do profesjonalnego użytku?
Przed zakupem ekspresu do gastronomii warto zastanowić się, ile kaw dziennie będzie serwowane w lokalu oraz jakim budżetem dysponujemy, co pozwoli nieco zawęzić zakres poszukiwań. Tym bardziej że na rynku dostępne jest wiele różnych modeli o bardzo różnej wydajności. To, że ekspres ma limit na przykład 350 kaw dziennie, nie oznacza, że nie będzie w stanie zrobić ich więcej. Jest to jednak ważny parametr, który pozwala ocenić wydajność urządzenia i dobrać odpowiedni model dla swojego biznesu.
Czym cechują się profesjonalne ekspresy gastronomiczne?
Ekspresy profesjonalne to ekspresy ciśnieniowe, które dzielą się na dwie podstawowe kategorie:
Ekspresy automatyczne – przygotowanie kawy jest łatwe i szybkie, jest to zatem idealne rozwiązanie do kawiarni serwujących spore ilości napojów dziennie. Ekspresy automatyczne mają wbudowany młynek i spieniacz do mleka oraz mogą przygotowywać wile różnych napojów kawowych.
Ekspres kolbowy – profesjonalne urządzenia, które powinni obsługiwać bariści. Kawa przyrządzana w ekspresie kolbowym ma wyjątkowy smak i aromat, ale przygotowanie napojów trwa nieco dłużej. Jest to jednak bardzo dobre rozwiązanie do małych, kameralnych kawiarni.
Ekspres automatyczny może zaparzyć dziesiątki kaw w ciągu godziny, ale kolbowy już niekoniecznie. Na ekspres kolbowy warto zdecydować się wtedy, gdy chcemy mieć możliwość prezentowania sztuki parzenia kawy. Ekspresy renomowanych producentów dostępne są na stronie sklepu Flint Espresso. Są to między innymi ekspresy wielogrupowe — im więcej grup, tym więcej kaw w tym samym czasie można przyrządzić. Najbardziej wydajne urządzenia mają więcej niż jeden zaparzacz do kawy oraz trzy pojemniki na wodę, dzięki czemu możliwe jest zaparzanie kawy, gorącej czekolady i spienianie mleka jednocześnie. Precyzyjny młynek żarnowy w ekspresach ciśnieniowych pozwala na regulację stopnia zmielenia kawy.
Na co zwrócić uwagę podczas zakupu profesjonalnego ekspresu?
Pierwszą kwestią, jaka warto wziąć pod uwagę, jest dostęp do niezbędnych przyłączy wodno-kanalizacyjnych w miejscu, w którym planujemy ustawić ekspress. Do wyboru są bowiem ekspresy z możliwością podpięcia do sieci wodociągowej oraz ekspresy ze zbiornikiem na wodę. Ekspresy z przyłączem są niemal bezobsługowe, co stanowi ich ogromną zaletę – nie trzeba pamiętać o uzupełnianiu pojemnika oraz opróżniać tacki ociekowej. Natomiast ekspresy ze zbiornikiem są najbardziej uniwersalne – można je ustawić praktycznie w każdym miejscu. W tym przypadku należy jednak odpowiednio dobrać rozmiar pojemnika.
Istotna jest także możliwość sterowania temperaturą parzenia kawy oraz spieniania mleka. Są to funkcje, które pozwalają na wydobycie maksimum smaku i aromatu z przyrządzanych napojów. Funkcja FoamMaster, w jaką wyposażone są ekspresy Franke to system pozwalający na uzyskanie dowolnej konsystencji pianki i tworzenie warstw artystycznych. Mleko można podawać z własnej lodówki lub wykorzystać specjalny agregat Franke przeznaczony do ekspresów. Przydatną funkcją jest także system EasyCelan. Warto wybierać ekspresy z wyświetlaczami LED, dzięki czemu obsługa urządzenia nie sprawi problemu nawet osobom bez doświadczenia. Intuicyjny interfejs jest szczególnie ważny w przypadku ekspresów przeznaczonych do stref samoobsługowych. Są to urządzenia z modułem umożliwiającym dokonywanie płatności zbliżeniowych.
Wybieramy profesjonalny ekspres do kawy
Jeśli lokal gastronomiczny nastawiony jest głównie na sprzedaż kawy, to jedynym słusznym wyborem będzie ekspres kolbowy ciśnieniowy, a im więcej grup, tym lepiej. Do pubów i restauracji, gdzie kawa jest serwowana jako dodatek, a dzienna liczba klientów jest spora, warto wybrać ekspres automatyczny.
Ekspres kolbowy jest także słusznym wyborem, jeśli chcemy dotrzeć do określonej grupy klientów, czyli koneserów, którzy o parzeniu kawy wiedzą niemal wszystko. Określenie grupy klientów jest bardzo istotne przy wybieraniu ekspresu, ponieważ smak i aromat kawy z ekspresu ręcznego jest nieporównywalnie lepszy od kaw z ekspresów automatycznych. Ekspres kolbowy jednogrupowy będzie wystarczający, jeśli dzienna liczba filiżanek kaw nie przekroczy 20, a jeśli będzie to więcej, to warto zastanowić się nad ekspresem dwugrupowym. Powyżej 50 kaw dziennie najlepiej obsłuży ekspres trzygrupowy.
Ile kosztuje dobry ekspres gastronomiczny?
Jak wspomniano na początku pierwszym i podstawowym czynnikiem jest określenie budżetu, jaki mamy do dyspozycji. W kwocie do 4000 zł kupić można podstawowy ekspres kolbowy jednogrupowy albo ekspres automatyczny. Średniej klasy ekspres kolbowy kosztuje nieco więcej – jest to kwota od 5000 do 9000 zł. W tej samej cenie kupimy dobrej klasy ekspres automatyczny. Ekspresy kolbowe renomowanych producentów zaczynają się od 10 000 zł, a za ekspresy światowej klasy trzeba zapłacić więcej niż 20 000 zł. Jak widać, rozpiętość cenowa jest niemała i jest w czym wybierać.
Jak sfinansować zakup ekspresu do kawy?
Koszt zakupu profesjonalnego ekspresu do kawy to niemały wydatek, na którym nie warto jednak oszczędzać. Kupując ekspres tańszy i mniej wydajny szybko okaże się, że urządzenie nie sprawdza się w lokalu, a na skutek intensywnej eksploatacji szybko się psuje. Można nieco zaoszczędzić, decydując się na zakup ekspresu używanego, ale trzeba dokładnie zapoznać się ze stanem technicznym urządzenia. Dobrym rozwiązaniem jest wynajem ekspresów do kawy — wówczas za ekspres płacimy w czynszu, którego wysokość ustalana jest w umowie dzierżawy. Co ważne, umowę można zawrzeć na dowolny okres i wiele firm oferuje elastyczne warunki współpracy. Warto skontaktować się ze wspomnianą firma Flint Espresso, która ma w ofercie także ekspresy na wynajem.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana