Artykuł sponsorowany

Jakie składniki odżywcze kryją się w szynce?

Jakie składniki odżywcze kryją się w szynce?

Szynka jest jedną z najpopularniejszych wędlin, często goszczącą na polskich stołach. Może być ona podawana na kanapce albo jako dodatek do rozmaitych potraw, takich jak pizza albo zapiekanki. Niegdyś ten artykuł spożywczy był produkowany głównie z mięsa wieprzowego. Obecnie w sklepach można spotkać różnego rodzaju wyroby wędliniarskie m.in. z drobiu, wołowiny, a nawet dziczyzny. Zobacz koniecznie, jakimi walorami odżywczymi się one odznaczają.

 

W jaki sposób wyrabia się szynkę?

 

Produkcja szynki może odbywać się za pomocą rozmaitych metod. Niegdyś w tym celu stosowano przede wszystkim solenie. Posypane obficie solą nogi wieprzowe zachowywały świeżość przez wiele miesięcy, nawet wówczas, gdy nie były przechowywane w warunkach chłodniczych. Niestety, nadmiar soli niekorzystnie wpływał na walory smakowe wędliny, dlatego z czasem zaczęto wzbogacać marynaty o cukier w odpowiedniej ilości. Współcześnie przy wyrabianiu szynki często wykorzystuje się azotyny, dzięki którym produkt zyskuje apetyczny kolor, a dodatkowo jest też doskonale chronionych przed różnego rodzaju bakteriami. W zależności od rodzaju artykułu stosuje się różne techniki nakładania marynaty. Suche przyprawy zazwyczaj wciera się w mięso. W przypadku mokrych marynat stosuje się natomiast kilkudniowe namaczanie wędlin w ziołach zmieszanych z wodą. Dla nadania szynce słodszego smaku wstrzykuje się w nią syrop kukurydziany. Na dalszym etapie produkcji szynka podlega obróbce cieplnej oraz wędzeniu przy użyciu specjalnych preparatów – dzięki temu zyskuje ona niepowtarzalny smak i aromat. To także zapewnia jej dłuższą trwałość.

 

Szynka - wartości odżywcze

 

Pieczona szynka odznacza się wieloma cennymi walorami odżywczymi. Stanowi ona bogate źródło różnego rodzaju witamin, m.in. B, D, E, B12, a także kwasu foliowego, niacyny i tiaminy. Dodatkowo tego typu wyroby wędliniarskie zawierają różnorodnych minerałów, w tym cynku, wapnia, żelaza, magnezu czy fosforu. Szynki oferowane przez takie firmy, jak Zakład Przetwórstwa Mięsnego „DRĄG” s.c. dostarczają także organizmowi mnóstwo białka. Chudsze wyroby drobiowe zawierają w sobie niezbyt dużą ilość tłuszczu, co przekłada się na ich stosunkowo mniejszą kaloryczność.

Spożywana z umiarem szynka wywiera korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Dzięki niej organizm zyskuje bowiem wiele cennych substancji odżywczych. Z drugiej jednak strony należy wystrzegać się traktowania jako dodatku do każdej potrawy. Lepiej ograniczyć jej konsumpcję do porannego posiłku kilka razy w tygodniu.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.