Jakie standardy musi spełniać opakowanie plastikowe, aby mogło mieć kontakt z żywnością?
Warzywa, owoce, wyroby cukiernicze, dania na wynos, napoje – to tylko część produktów spożywczych, które pakowane są w plastik. Dzięki temu są bezpieczne w transporcie oraz co najważniejsze, jedzenie jest chronione przed bakteriami i innymi zagrożeniami. Zanim jednak pożywienie trafi w opakowania, te muszą zostać odpowiednio przygotowane. Poznaj przepisy oraz wymagania, jakie muszą spełniać plastikowe opakowania, które mają kontakt z żywnością.
Przepisy dotyczące plastikowych opakowań na żywność
Żeby plastikowe opakowania były dopuszczone do kontaktu z żywnością, muszą spełniać regulacje prawne. W Polsce obowiązują je przepisy, które zostały sporządzone przez Unię Europejską. To m.in. rozporządzenie nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego z 27 października 2004 roku, rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 15 stycznia 2008 r. oraz ustawa z 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia. W wymienionych aktach prawnych znajdują się podstawowe regulacje, które dotyczą np. dopuszczonych do kontaktu z żywnością materiałów oraz ich wyrobu. Firmy, które produkują takie opakowania takie jak New - Pack – producent opakowań plastikowych, muszą przechodzić kontrole bezpieczeństwa i higieny żywności na wszystkich etapach produkcji.
Plastikowe opakowania do żywności – wymagania
Zadaniem plastikowych opakowań jest przede wszystkim zabezpieczenie żywności przed czynnikami zewnętrznymi. Mowa tu np. o wysokiej temperaturze, wilgotności lub promieniowaniu słonecznemu, ale także zanieczyszczeniom. Aby opakowania z plastiku spełniały swoją rolę, muszą być więc przede wszystkim wytrzymałe. Tworzywo musi być odporne na zgniecenia, aby nie pękało w trakcie transportu. Powinno charakteryzować się także szczelnością oraz odpornością na degradację mikrobiologiczną. Skoro plastikowe opakowania mają chronić pożywienie przed zabrudzeniem, same nie mogą tej żywności zanieczyszczać. W związku z tym muszą być higieniczne i nie zmieniać składu żywności.
Jakie tworzywa sztuczne są dopuszczone do kontaktu z żywnością?
Lista dozwolonych do kontaktu z żywnością substancji znajduje się w dyrektywie 2002/72/EC. Obok kartonów, szkła, czy metali, znajdziemy na niej kilka tworzyw sztucznych. Są to m.in. LDPE, PVC, PET, PS oraz PP. To ostatnie tworzywo zasługuje na szczególną uwagę. Opakowania pp, czyli polipropylenowe, są bardzo często wykorzystywane do pakowania żywności. Idealnie spełniają swoje zadanie, ponieważ są odporne na działanie warunków atmosferycznych, pęknięcia i wgniecenia, a do tego są lekkie.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana