Jakie standardy spełniają papierowe opakowania gastronomiczne?
![Jakie standardy spełniają papierowe opakowania gastronomiczne? Jakie standardy spełniają papierowe opakowania gastronomiczne?](https://d2yvmenv39glx3.cloudfront.net/images/f-157859-jakie-standardy-spelniaja-papierowe-opakowania-gastronomiczne.jpg)
Ponieważ opakowania na żywność, które zostały wytworzone w sposób nieodpowiedni, mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia i życia człowieka, podlegają surowej kontroli i muszą spełniać szereg norm bezpieczeństwa i technologicznych. Dowiedz się, jakie standardy produkcyjne muszą spełniać papierowe opakowania gastronomiczne.
Standardy bezpieczeństwa opakowań na żywność
Regulacje prawne związane z bezpieczeństwem opakowań gastronomicznych wydane zostały zarówno przez Unię Europejską, jak i polskiego ustawodawcę. Opakowania nie mogą wykazywać ingerencji w skład żywności, muszą być odporne na zmiany mikrobiologiczne oraz nie mogą zawierać substancji, które nie zostały dopuszczone do kontaktu z żywnością. Wszyscy producenci zajmujący się wytwarzaniem i dystrybucją opakowań muszą mieć stosowne zezwolenia oraz przestrzegać HACCP. Jednym z takich producentów jest sklep Cornet Design, który zajmuje się sprzedażą ekologicznych opakowań papierowych na żywność.
Czym jest HACCP?
HACCP to skrót od Hazard Analysis and Critical Control Points. Jest to system, którego zadaniem jest ochrona pracowników i konsumentów branży gastronomicznej oraz innych branż z nią powiązanych przed rozmaitymi zagrożeniami. Tacka na jedzenie wyprodukowana zgodnie z założeniami HACCP musi być tworzona w zgodzie z odpowiednimi wymaganiami higienicznymi i sanitarnymi. Wymagania dotyczą nie tylko samych produktów, ale również warunków w zakładach produkcyjnych. Kontroluje się między innymi stan techniczny budynku, maszyn i urządzeń, kompetencje oraz uprawnienia pracowników, prowadzoną dokumentację, proces produkcyjny oraz powtarzalność opakowań w partii.
Co jeszcze wiąże się z zespołem dobrych praktyk?
Przestrzeganie założeń systemu HACCP do pewnego momentu było jedynie dobrą wolą producentów. W późniejszym czasie wprowadzono obowiązek stosowania się do zespołu dobrych praktyk przez wszystkie zakłady jakkolwiek powiązane z żywnością. W przypadku opakowań papierowych konieczne jest położenie nacisku na jakość samego surowca. Kontroluje się ją niezależnie od tego, czy włókna roślinne wykorzystywane do produkcji pochodzą z rynku pierwotnego, czy też są wytwarzane z makulatury. W opakowaniach papierowych nie można stosować klejów, barwników, ani farb, które mogłyby migrować do żywności. Muszą być także dokładnie przebadane, aby wykluczyć ryzyko ich rakotwórczego lub upośledzającego płodność działania.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Nabor Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Wdrożeniowe
Gumowe artykuły woj. lubelskie23-204 Kraśnik, Fabryczna 6