Jakie substancje aromatyzujące stosuje się w produktach do pasz i zanęt wędkarskich?
Podstawowy zmysł, jakim posługują się ryby i inne zwierzęta, jest węch. W efekcie aromaty w naturalny sposób przywabią zwierzę znajdujące się w zbiorniku wodnym, a także sprawią, że spożywana pasza przez gatunki lądowe będzie smaczniejsza. W przypadku połowów zastosowanie aromatów można znacznie poprawić połowy. Jakie aromaty się stosuje w tym celu?
Jaki aromat wybrać dla ryb?
Wiele obserwacji dowiodło, że można ustalić uniwersalne zasady związane z tym, jakie aromaty stosowane w zanętach wędkarskich przynoszą najlepsze efekty w odniesieniu do gatunków zwierząt. Ryby karpiowate lubią np. słodki zapach – banana, kokosa. Cynamon i przyprawy korzenne przypadną z kolei do gustu leszczom i karpiom, a czosnek podziała na leszcze i płocie. Anyż sprawdzi się w przypadku sandaczy, a goździki dla karpi, leszczy i płoci. Kminek przywabi liny, a karmel karasie. Jeśli chce się złowić okonia, węgorza lub ukleja, wtedy warto zastosować aromat tranu. Truskawka idealnie sprawdza się w przypadku karpi. Wyróżnia się aromaty płynne i proszkowe, dlatego każdy znajdzie odpowiednie rozwiązanie dla siebie.
Aromaty do zanęt wędkarskich – czym się wyróżniają?
Aromaty do zanęt wędkarskich podnoszą atrakcyjność smakową i poprawiają efektywność chowu zwierząt. Produkty te są pod stałym nadzorem służb weterynaryjnych, dlatego w efekcie są całkowicie bezpieczne dla zwierząt, spełniając równocześnie wymagania jakościowe. Forma sypka powstaje przez nanoszenie metodą natryskową skoncentrowanych substancji aromatycznych na specjalną krzemionkę. Wytwórnia aromatów Hoffmann oferuje dodatki i premiksy paszowe, które spełniają wymagania aktualnie obowiązujących przepisów prawnych.
Aromaty do zanęt wędkarskich i pasz – gdzie kupić?
Aromaty do zanęt wędkarskich mogą znacznie zwiększyć efektywność połowów i poprawić komfort chowu zwierząt. Aby jednak tak się stało, warto korzystać z usług renomowanych wytwórni aromatów, które oferują produkty spełniające wymagane normy. Dzięki temu zyskuje się bezpieczeństwo nabywanych aromatów i gwarancję, że nie zaszkodzą zwierzętom. Specjaliści korzystają z metody mikrokapsułkowania w cząsteczce maltodekstryny, przy użyciu specjalnych wież rozpyłowych, co podnosi efektywność produkcji.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana