Jakie wytyczne musi spełniać ziarno do alkalizacji?
Alkalizacja zboża pozwala uszlachetnić paszę, która dzięki odpowiednim składnikom ma podwyższoną wartość żywieniową. Jest to także idealna technika, która pozwala na bardziej ekonomiczne i tańsze żywienie zaspokajające nawet najbardziej wymagające potrzeby bytowe zwierząt. Enzymatyczne preparaty umożliwiają produkcję alkalicznej paszy o wyższym poziomie pH i takiej, która zawiera więcej białka. Jakie normy powinno spełniać ziarno do alkalizacji?
Jakie ziarno można poddawać alkalizacji?
Alkalizacji poddaje się suche, niedosuszone lub zawilgocone zboże. Ma to na celu podniesienie zawartości białka w pokarmie o mniej więcej 5% i pH do 8,5. Alkalizacja zboża dotyczy także kukurydzy. Proces ten polega na dodaniu do pokarmu dla przeżuwacza właściwego preparatu do alkalizacji. Podczas reakcji enzymatycznej w ziarnie tworzy się wodorowęglan amonu, który ma zdolność do rozkładu ligniny. W efekcie zwiększa się strawność całej dawki pokarmowej. Ziarno po takim działaniu trafiając do przewodu pokarmowego żwacza, staje się źródłem cennego białka. Finalnie można stosować mniej pasz białkowych.
Jaki preparat enzymatyczny wybrać do alkalizacji ziarna?
Żeby proces alkalizacji ziarna przebiegał właściwie i efektywnie, powinien być przeprowadzony z zastosowaniem najlepszych preparatów enzymatycznych. Dystrybutor Maxammon oferuje właśnie takie produkty. Enzymy zawarte w preparacie powinny przekształcać dodany mocznik w wodorowęglan amonu. Reakcja ta przebiega dwuetapowo – z mocznika powstaje amoniak przechodzący przez wszystkie warstwy ziarna następnie związek ten jest wiązany wewnątrz ziaren w wodorowęglan amonu.
Dlaczego warto alkalizować ziarno?
Proces ten zwiększa koncentrację dawki przez wzrost udziału pasz treściwych. Dodanie preparatu enzymatycznego pozwala również zmniejszyć ryzyko rozwoju niebezpiecznych chorób metabolicznych u zwierząt. Taka pasza to także sposób na zwiększenie przyrostów dziennych i skrócenie okresu opasu. Wyższa wartość białka ogólnego w ziarnie powoduje z kolei, że znacznie poprawia się funkcjonowanie żwacza, a to prowadzi do podniesienia wyników produkcyjnych zwierząt. Sole amonowe przyczyniają się do rozkładu włókna i zapewniają lepszą strawność paszy. Warto wybierać odpowiednie dodatki enzymatyczne do alkalizacji ziaren.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana