Karczochy i fenkuły – warzywa coraz bardziej cenione w kuchni nie bez powodu
Zarówno karczochy, jak i fenkuły, to jedne z podstawowych składników kuchni śródziemnomorskiej. Ta z kolei uznawana jest za jedną z najzdrowszych na świecie. Nic dziwnego, że te naturalne produkty spożywcze z powodzeniem przemyca się również do potraw serwowanych w Polsce. Poznaj podstawowe właściwości tych smacznych warzyw, które można przyrządzać na wiele sposobów.
Karczochy — właściwości i zastosowanie w kuchni
Karczochy doceniane są nie tylko za smak, ale przede wszystkim właściwości odżywcze. Co ciekawe, jeszcze w starożytności te warzywne kule stosowano jako naturalny lek na wiele dolegliwości zdrowotnych. Karczochy regulują poziom cholesterolu, są zbawienne dla pracy wątroby i całego układu pokarmowego. Ciekawostką jest fakt, iż wyciąg z karczochów wykorzystywany jest w licznych lekach na regenerację wątroby oraz pobudzenie procesów trawiennych. Inne dobroczynne właściwości karczochów, to działanie oczyszczające organizm, antynowotworowe oraz przeciwstarzeniowe. To warzywo jest pełne flawonoidów oraz witamin A, D, E, K oraz F.
Uwagę warto zwrócić również na smak karczochów, podobny do szparagów, delikatnie orzechowy z nutką wytrawnej gorzkości. Świetnie sprawdza się gotowany, w postaci duszonej, grillowanej, smażonej albo pieczonej, najczęściej do jedzenia wykorzystuje się "serce" tego warzywa. Zwykle podaje się go z różnymi dipami, a przechowuje w zalewie oliwnej. Karczochy można jeść do woli, bo jedno takie warzywo zawiera tylko 10 kalorii.
Fenkuł — koper włoski w kulinariach
Rzeczywiście, fenkuł, który wywodzi się z kuchni włoskiej, w naszym kraju znany jest bardziej jako koper włoski. Dawniej typowy dla kulinariów śródziemnomorskich, dzisiaj uprawiany praktycznie na całym świecie. Wszystko dlatego, że to warzywo docenia się nie tylko za smak, ale i właściwości prozdrowotne. Jak potwierdzają specjaliści z firmy TORAF, która od lat zajmuje się produkcją nasion warzyw i kwiatów, fenkuł jest prawdziwą "bombą witaminową". Przede wszystkim posiada właściwości oczyszczające, antyzapalne oraz antynowotworowe. Zawiera ogrom witaminy C, która ma wpływ na odporność organizmu, ale też witaminę B, D, E, K czy kwas foliowy i luteinę, a więc kobiecy układ rozrodczy.
Co istotne, w kulinariach wykorzystywać można niemal każdą część tego warzywa. Bulwa doskonale sprawdzi się jako składnik sałatek, ale też pieczona czy grillowana. Z nasion kopru włoskiego przygotowuje się zaś herbatki i napary. W Polsce dobrze znane są jako naturalny środek dla niemowląt na wzdęcia i kolki.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana