Artykuł sponsorowany

Karczochy i fenkuły – warzywa coraz bardziej cenione w kuchni nie bez powodu

Karczochy i fenkuły – warzywa coraz bardziej cenione w kuchni nie bez powodu

Zarówno karczochy, jak i fenkuły, to jedne z podstawowych składników kuchni śródziemnomorskiej. Ta z kolei uznawana jest za jedną z najzdrowszych na świecie. Nic dziwnego, że te naturalne produkty spożywcze z powodzeniem przemyca się również do potraw serwowanych w Polsce. Poznaj podstawowe właściwości tych smacznych warzyw, które można przyrządzać na wiele sposobów.

Karczochy — właściwości i zastosowanie w kuchni

Karczochy doceniane są nie tylko za smak, ale przede wszystkim właściwości odżywcze. Co ciekawe, jeszcze w starożytności te warzywne kule stosowano jako naturalny lek na wiele dolegliwości zdrowotnych. Karczochy regulują poziom cholesterolu, są zbawienne dla pracy wątroby i całego układu pokarmowego. Ciekawostką jest fakt, iż wyciąg z karczochów wykorzystywany jest w licznych lekach na regenerację wątroby oraz pobudzenie procesów trawiennych. Inne dobroczynne właściwości karczochów, to działanie oczyszczające organizm, antynowotworowe oraz przeciwstarzeniowe. To warzywo jest pełne flawonoidów oraz witamin A, D, E, K oraz F.

Uwagę warto zwrócić również na smak karczochów, podobny do szparagów, delikatnie orzechowy z nutką wytrawnej gorzkości. Świetnie sprawdza się gotowany, w postaci duszonej, grillowanej, smażonej albo pieczonej, najczęściej do jedzenia wykorzystuje się "serce" tego warzywa. Zwykle podaje się go z różnymi dipami, a przechowuje w zalewie oliwnej.  Karczochy można jeść do woli, bo jedno takie warzywo zawiera tylko 10 kalorii.

Fenkuł — koper włoski w kulinariach

Rzeczywiście, fenkuł, który wywodzi się z kuchni włoskiej, w naszym kraju znany jest bardziej jako koper włoski. Dawniej typowy dla kulinariów śródziemnomorskich, dzisiaj uprawiany praktycznie na całym świecie. Wszystko dlatego, że to warzywo docenia się nie tylko za smak, ale i właściwości prozdrowotne. Jak potwierdzają specjaliści z firmy TORAF, która od lat zajmuje się produkcją nasion warzyw i kwiatów, fenkuł jest prawdziwą "bombą witaminową". Przede wszystkim posiada właściwości oczyszczające, antyzapalne oraz antynowotworowe. Zawiera ogrom witaminy C, która ma wpływ na odporność organizmu, ale też witaminę B, D, E, K czy kwas foliowy i luteinę, a więc kobiecy układ rozrodczy.

Co istotne, w kulinariach wykorzystywać można niemal każdą część tego warzywa. Bulwa doskonale sprawdzi się jako składnik sałatek, ale też pieczona czy grillowana. Z nasion kopru włoskiego przygotowuje się zaś herbatki i napary. W Polsce dobrze znane są jako naturalny środek dla niemowląt na wzdęcia i kolki.

 

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.