Kiedy najlepiej rozpocząć karmienie pszczół na zimę?
Zapewnienie odpowiedniej ilości pokarmu dla pszczół w okresach przerw pożytkowych – jesienią, zimą oraz wczesną wiosną jest warunkiem ich przetrwania. Karmienie pszczół zimą odpowiada ponadto za utrzymanie ich w dobrej kondycji, zmniejsza ryzyko zakażeń pasożytami oraz minimalizuje ryzyko chorób. Kiedy najlepiej rozpocząć karmienie pszczół na zimę? Jaki pokarm pszczeli sprawdzi się najlepiej? Odpowiadamy!
Karmienie pszczół na zimę – kiedy warto je rozpocząć?
Sezon zimowy to dla pszczół wyjątkowo trudny okres – niższe temperatury oraz brak pokarmu mogą być wręcz zabójcze dla tych wyjątkowo pożytecznych owadów, dlatego tak istotne jest odpowiednie dokarmianie pszczół, które nie tylko zachowa owady w dobrej kondycji, ale też pozytywnie wpłynie na rozwój młodych. Dokarmianie pszczół na zimę zwyczajowo rozpoczyna się w drugiej połowie sierpnia, po ostatnim miodobraniu. Pszczoły należy karmić co dwa dni, maksymalnie do połowy września. Pokarm pszczeli będzie odpowiednio przerabiany przez starsze pszczoły dla osobników młodych, które swoją pracę będą wykonywać wiosną kolejnego roku. Bardzo istotne jest, by dokarmianie przeprowadzić właśnie w tym konkretnym terminie – wszelkie opóźnienia mogą spowodować, że pszczoły nie będą w stanie przetworzyć pokarmu, co może znacznie je osłabić, a w konsekwencji nawet spowodować wymarcie.
Czym dokarmiać pszczoły zimą?
Wygodnym i bezpiecznym pokarmem dla pszczół, który doskonale sprawdzi się zimą, jest gotowy syrop pszczelarski, będący mieszanką glukozy i fruktozy oraz innych cukrów w odpowiednich proporcjach. Syrop pszczelarski stanowi łatwostrawny i bezpieczny pokarm dla pszczół. Wysokiej jakości syrop pszczelarski oraz ciasto pszczele (stosowane do podkarmiania pszczół), znajdziesz w Holger Food, specjalistycznym sklepie oferującym gotowy pokarm pszczeli.
Na co zwrócić uwagę, poszukując syropu dla pszczół?
Wysokiej jakości syrop pszczeli to gwarancja utrzymania owadów w dobrej kondycji. Dobrej jakości syrop to produkt przebadany i certyfikowany, wolny od GMO, konfekcjonowany pod Nadzorem Weterynaryjnym. Syrop pszczeli powinien wyróżniać się zbilansowanym składem: odpowiednią proporcją fruktozy i glukozy, wysoką zawartością fruktozy w stosunku do maltozy oraz niską całkowitą sumą cukrów złożonych. Zachowanie odpowiednich proporcji pozwala na ograniczenie podatności syropu na krystalizację, znacznie wpływa na poprawę warunków zimowania pszczół w polskich warunkach klimatycznych, a także przyczynia się do poprawy bilansu energetycznego tych pożytecznych owadów.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana