Leasing jako rozwiązanie dla branży gastronomicznej
Osoby, które prowadzą biznes w branży gastronomicznej, doskonale zdają sobie sprawę, że poza umiejętnościami kulinarnymi, menadżerskimi i pasją do swojego zawodu, kluczem do sukcesu jest posiadanie odpowiedniego sprzętu. Żeby konkurować z pozostałymi firmami w branży i oferować jak najwyższej jakości produkty, właściciele restauracji muszą sporo inwestować. Z tego powodu szczególnie doceniają leasing dla branży gastronomicznej.
Kto może skorzystać z leasingu w branży gastronomicznej?
Leasing dla branży gastronomicznej dostępny jest dla wszystkich tych przedsiębiorców, którzy prowadzą własną działalność. Może być ona realizowana zarówno w formie jednoosobowej, ale także jako spółka cywilna czy kapitałowa.
Oferty poszczególnych instytucji finansowych stawiają przed przedsiębiorcami również inne wymagania. Wśród nich można wymienić między innymi prowadzenie działalności od minimum 6 miesięcy czy konieczność generowania dochodu przez leasingowany produkt. Startupy jednak często finansowane są na innych warunkach, dlatego każdorazowo warto sprawdzić ofertę poszczególnych instytucji. Pozwoli to wybrać ofertę dopasowaną do potrzeb.
Co można wziąć w leasing w branży gastronomicznej?
W leasing w branży gastronomicznej można wziąć wszystkie urządzenia, które potrzebne są do prowadzenia tego typu działalności, takie jak na przykład:
oprogramowanie i sprzęt IT,
serwery i kasy fiskalne online,
kuchenki i piece,
sprzęt AGD,
samochód.
Dla wielu przedsiębiorców kupno np. oprogramowania jest zbyt dużym wydatkiem, a leasing w Europejskim Funduszu Leasingowym z Torunia stanowi odpowiedz na ich problemy. Nowoczesna infrastruktura pozwala właścicielowi utrzymać swoją działalność na wysokim poziomie. Dzięki np. najnowszemu oprogramowaniu znacznie zmniejsza się ryzyko ewentualnych przeciążeń systemu, a co za tym idzie przestojów w pracy systemu kasowego. Dzięki temu lokal może generować zyski przez cały czas, a właściciel nie musi obawiać się o zmniejszenie dziennego obrotu spowodowanego usterkami. Jak wiadomo, na rynku gastronomicznym konkurencja jest ogromna, dlatego ważne jest budowanie przewagi na każdym polu.
Rodzaje leasingu w branży gastronomicznej
Wyróżnia się dwa rodzaje leasingu, które są dostępne m.in. dla branży gastronomicznej:
operacyjny,
finansowy.
Ten pierwszy związany jest z tym, iż prawa do przedmiotu zachowuje leasingodawca. Z kolei w drugim przypadku należą one do przedsiębiorcy, dlatego możliwe jest samodzielne dokonywanie odpisów autoryzacyjnych.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana