Artykuł sponsorowany

Magia wędzenia - czyli dlaczego wędzone wędliny są tak smaczne?

Magia wędzenia - czyli dlaczego wędzone wędliny są tak smaczne?

Wędzone mięso od dawna jest częścią tradycyjnej polskiej kuchni. Powstaje poprzez wystawienie elementów mięsnych na działanie dymu z płonącego drewna w wędzarniach tradycyjnych paleniskowych. Można je spożywać bezpośrednio po uwędzeniu, ale jest także dodatkiem do  różnych potraw. Jest świetnym wyborem, ponieważ nie zawiera żadnych dodanych konserwantów ani sztucznych aromatów. Co więc nadaje wędzonemu mięsu niepowtarzalny smak.

Historia wędzenia mięsa

Uważa się, że tradycyjne wędzonki początkowo produkowano w Europie w XVI wieku, choć prawdopodobnie w innych częściach świata pojawiły się jeszcze wcześniej. Wędzenie stosowano jako sposób na konserwację mięsa. Z czasem ludzie zaczęli eksperymentować z różnymi rodzajami drewna i temperaturami, aby uzyskać różne smaki w wędzonych mięsach. Eksperymenty te doprowadziły w końcu do tego, że obecnie mamy różne  rodzaje  wyrobów z wędzonego mięsa i obowiązują normy unijne na zachowanie ilości substancji smolistych, które wytwarzają się podczas wędzenia. Normy te spełniamy.

Co wpływa na smak wędzonego mięsa?

Smak wędzonego mięsa zależy od wielu czynników. Po pierwsze ma na nie wpływ rodzaj drewna użytego do wędzenia. Na przykład drewno z dębu czerwonego sprawia, że smak wędliny będzie intensywny, podczas gdy drewno jabłoniowe dodaje łagodnej słodyczy. Do wędzenia używa się tylko suche   drewno twarde liściaste: olcha, buk, dąb i  owocowe, musi być ono sezonowane minimum dwa lata, aby proces wędzenia odbył się prawidłowo. Drugim czynnikiem, który wpływa na smak wędzonego mięsa, jest temperatura. Niższa temp do 30C spowoduje, że dym, a później smak mięsa będzie subtelny, jest to wędzenie na zimno, a wyższa temp do 70-80C spowoduje upieczenie. Dodatkowo różna długość czasu wędzenia da  inny poziom kruchości wędzonego mięsa.

Czy wędzone mięso jest zdrowe?

Wędzone mięso, które znajdziesz np. w ofercie Manufaktury Wędliniarskiej Tołłoczko ze Słupska, jest nie tylko pyszne, ale oferuje również kilka korzyści zdrowotnych. Ma wysoką zawartość białka i niską zawartość tłuszczu, co czyni je doskonałym źródłem chudego białka, które jest potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wędzone mięsa są również bogate w witaminy i minerały, takie jak żelazo, cynk, selen, fosfor, magnez i potas. Jedzenie wędlin może więc pomóc wzmocnić układ odpornościowy i dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Takie mięso jest zdrowszą alternatywą dla przetworzonych mięs, ponieważ nie zawiera żadnych sztucznych dodatków, a wyroby wędliniarskie są wykonane ze 100% mięsa.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.