Mąka pszenna i żytnia. Ogólne porównanie
W szafce niemal każdego polskiego domu znajduje się kilka artykułów spożywczych, których nigdy nie może w niej zabraknąć. Poza makaronami, kaszami, cukrem oraz kilkoma innymi produktami szczególnie ważna jest mąka, z której można upiec nie tylko chleb, ale i przygotować przepyszne słodkości i wspaniałe potrawy. W dzisiejszym tekście porównamy mąkę pszenną z mąką żytnią. Sprawdź, co je różni i czy mąka żytnia jest zdrowsza od pszennej.
Jakie są podstawowe różnice pomiędzy mąką pszenną a żytnią?
Spośród różnych produktów tego typu mąka pszenna jest najbardziej popularna – między innymi ze względu na swoją uniwersalność. Ceniona jest głównie za to, że nadaje wypiekom pożądaną pulchność i elastyczność – ze względu na zawarty w niej gluten. Może być wykorzystywana między innymi do pieczenia chleba, bułek drożdżowych, kruchych ciast, a także do lepienia pierogów czy robienia makaronu. Mąka pszenna powstająca z wyselekcjonowanej pszenicy, której ziarna zostały odpowiednio zmielone, jest lekkostrawna. Poza tym jest bogata w błonnik, białko, wapń i żelazo, a także witaminy z grupy B1, B2 i B3. Dostępna jest w typie: 450, 500, 550, 650, 750, 850 i 1850 (graham).
Także mąka żytnia, wytwarzana z żyta, jest sprzedawana w różnych typach. Na przykład Młyn JAKPOL Ambroziak sprzedaje mąkę żytnią (nazywaną też potocznie mąką ciemną, ze względu na swoją barwę) typu: 500, 729, 1100, 1400 (sitkową) i 2000 (razową). Wypieki z niej przygotowywane cenione są przede wszystkim za bogactwo wartości odżywczych. W mące żytniej znajduje się duża ilość błonnika pokarmowego, poza tym ma niski indeks glikemiczny. W porównaniu do mąki pszennej ma więcej selenu, wapnia, cynku, żelaza, fosforu i manganu. Ma też gluten w mniej aktywnej formie.
Czy mąka żytnia jest zdrowsza od mąki pszennej?
Mąka żytnia jest zdrowsza niż mąka pszenna. Jest mniej kaloryczna oraz zawiera mniej glutenu i skrobi. To sprawia, że przez wiele osób uznawana jest za lepszą. W opozycji do nich stoją zwolennicy mąki pszennej, którzy jako argument przemawiający za jej wyjątkowością, podają przede wszystkim fakt, że jest ona lepiej przyswajalna przez organizm. Poza tym to właśnie mąka pszenna sprawia, że przygotowane z niej wypieki są pulchne i elastyczne. Którą więc mąkę należy wybrać? Samodzielnie sprawdź, która z nich najbardziej Ci odpowiada – zarówno pod względem jej walorów smakowych, jak i Twoich indywidualnych preferencji. Nie zapominaj też o tym, jaki wypiek lub potrawę chcesz z niej przygotować.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana