Artykuł sponsorowany

Mąka pszenna i żytnia. Ogólne porównanie

Mąka pszenna i żytnia. Ogólne porównanie

W szafce niemal każdego polskiego domu znajduje się kilka artykułów spożywczych, których nigdy nie może w niej zabraknąć. Poza makaronami, kaszami, cukrem oraz kilkoma innymi produktami szczególnie ważna jest mąka, z której można upiec nie tylko chleb, ale i przygotować przepyszne słodkości i wspaniałe potrawy. W dzisiejszym tekście porównamy mąkę pszenną z mąką żytnią. Sprawdź, co je różni i czy mąka żytnia jest zdrowsza od pszennej.

Jakie są podstawowe różnice pomiędzy mąką pszenną a żytnią?

Spośród różnych produktów tego typu mąka pszenna jest najbardziej popularna – między innymi ze względu na swoją uniwersalność. Ceniona jest głównie za to, że nadaje wypiekom pożądaną pulchność i elastyczność – ze względu na zawarty w niej gluten. Może być wykorzystywana między innymi do pieczenia chleba, bułek drożdżowych, kruchych ciast, a także do lepienia pierogów czy robienia makaronu. Mąka pszenna powstająca z wyselekcjonowanej pszenicy, której ziarna zostały odpowiednio zmielone, jest lekkostrawna. Poza tym jest bogata w błonnik, białko, wapń i żelazo, a także witaminy z grupy B1, B2 i B3. Dostępna jest w typie: 450, 500, 550, 650, 750, 850 i 1850 (graham).

Także mąka żytnia, wytwarzana z żyta, jest sprzedawana w różnych typach. Na przykład Młyn JAKPOL Ambroziak sprzedaje mąkę żytnią (nazywaną też potocznie mąką ciemną, ze względu na swoją barwę) typu: 500, 729, 1100, 1400 (sitkową) i 2000 (razową). Wypieki z niej przygotowywane cenione są przede wszystkim za bogactwo wartości odżywczych. W mące żytniej znajduje się duża ilość błonnika pokarmowego, poza tym ma niski indeks glikemiczny. W porównaniu do mąki pszennej ma więcej selenu, wapnia, cynku, żelaza, fosforu i manganu. Ma też gluten w mniej aktywnej formie.

Czy mąka żytnia jest zdrowsza od mąki pszennej?

Mąka żytnia jest zdrowsza niż mąka pszenna. Jest mniej kaloryczna oraz zawiera mniej glutenu i skrobi. To sprawia, że przez wiele osób uznawana jest za lepszą. W opozycji do nich stoją zwolennicy mąki pszennej, którzy jako argument przemawiający za jej wyjątkowością, podają przede wszystkim fakt, że jest ona lepiej przyswajalna przez organizm. Poza tym to właśnie mąka pszenna sprawia, że przygotowane z niej wypieki są pulchne i elastyczne. Którą więc mąkę należy wybrać? Samodzielnie sprawdź, która z nich najbardziej Ci odpowiada – zarówno pod względem jej walorów smakowych, jak i Twoich indywidualnych preferencji. Nie zapominaj też o tym, jaki wypiek lub potrawę chcesz z niej przygotować.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.