Artykuł sponsorowany

Maszyny niezbędne do przetwórstwa ryb

Maszyny niezbędne do przetwórstwa ryb

Ryby to ważny składnik diety dla wielu osób – są one cennym źródłem licznych substancji odżywczych, w tym między innymi kwasów tłuszczowych oraz witaminy A, D, E i B. Zanim jednak trafią one na talerz, przechodzą długą drogę w wyspecjalizowanych przetwórniach. Zakłady te w znacznej mierze opierają swoją pracę o wykorzystanie różnego rodzaju maszyn. Dowiedz się o jakich urządzeniach mowa. 

Przenośniki

Praca w każdym zakładzie przetwórstwa rybnego składa się z kilku etapów. Aby usprawnić ich działanie, surowiec między kolejnymi urządzeniami jest transportowany w sposób automatyczny. Właśnie taką rolę odgrywają różnego rodzaju przenośniki rolkowe, taśmowe (z taśmą modułową oraz PVC) lub ślimakowe – zapewniają one stałe i wydajne połączenie między kolejnymi etapami produkcji, tym samym znacznie podnoszącej jej wydajność. Różnego rodzaju przenośniki oraz wiele innych elementów wyposażenia przetwórni znajdziemy w ofercie firmy Eco-Constructions.

Sortownice

Poszczególne maszyny na linii produkcyjnej dostosowane są do pracy z materiałem o dość konkretnych wymiarach. Z tego powodu na linię produkcyjną mogą trafiać tylko ryby mieszczące się w ustalonych granicach wielkości. Za dzielenie surowca na poszczególne frakcje odpowiadają sortownice wałowe – jeśli dany egzemplarz nie spełnia wymogów, jest zbyt duży lub zbyt mały, zostaje oddzielony od reszty. Oprócz sortownic wałowych można używać również sortownic liniowych. Wybór sortownicy zależy jest od jej przeznaczenia.

Defroster

Ryby do zakładów przetwórczych dostarczane są zazwyczaj pod postacią zmrożonych bloków – niska temperatura pozwala przedłużyć ich świeżość i zapobiega psuciu. Przed przystąpieniem do obróbki trzeba je jednak odmrozić. Wykorzystuje się w tym celu defrostery. Urządzenie ma postać tunelu wyposażonego w przenośnik taśmowy i natrysk wody o temperaturze około 7-11 stopni. Wprowadzony do defrostera blok jest oblewany letnią wodą, co pozwala stopniowo rozmrażać ryby bez uszkadzania tkanek.

Linie do obróbki filetów

Aby uzyskać filet ryba jest poddawana jest obróbce na specjalistycznych maszynach w zależności od gatunku. Po uzyskaniu  płata, filety są poddawane dalszemu uszlachetnieniu polegającemu na oddzieleniu niepożądanych elementów. Dla usprawnienia tych czynności są one wykonywane przez poszczególnych pracowników na linii do obróbki filetów. Linia taka to zmechanizowane stanowisko pracy pozwalające pracownikowi w efektywny i komfortowy sposób wykonywać poszczególne czynności co prowadzi do uzyskania wysokiej wydajności produkcji przy jednoczesnym zachowaniu wysokiej jakości uzyskanego produktu.

Patroszarki

Patroszenie, czyli usuwanie wnętrzności ryb to ważny etap przygotowania do dalszej obróbki ryby. Zaawansowane patroszarki nie tylko odznaczają się na bardzo wysoką sprawnością – nawet 20 sztuk ryb na minutę – ale również wyposażone są mechanizmy odzyskiwania ikry.

Do ryb różnych gatunków używane są różnego rodzaju patroszarki, między innymi patroszarki linowe gdzie można obrabiać również ryby o bardzo dużych rozmiarach i zróżnicowane gatunkowo.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.