Maszyny niezbędne do przetwórstwa ryb
Ryby to ważny składnik diety dla wielu osób – są one cennym źródłem licznych substancji odżywczych, w tym między innymi kwasów tłuszczowych oraz witaminy A, D, E i B. Zanim jednak trafią one na talerz, przechodzą długą drogę w wyspecjalizowanych przetwórniach. Zakłady te w znacznej mierze opierają swoją pracę o wykorzystanie różnego rodzaju maszyn. Dowiedz się o jakich urządzeniach mowa.
Przenośniki
Praca w każdym zakładzie przetwórstwa rybnego składa się z kilku etapów. Aby usprawnić ich działanie, surowiec między kolejnymi urządzeniami jest transportowany w sposób automatyczny. Właśnie taką rolę odgrywają różnego rodzaju przenośniki rolkowe, taśmowe (z taśmą modułową oraz PVC) lub ślimakowe – zapewniają one stałe i wydajne połączenie między kolejnymi etapami produkcji, tym samym znacznie podnoszącej jej wydajność. Różnego rodzaju przenośniki oraz wiele innych elementów wyposażenia przetwórni znajdziemy w ofercie firmy Eco-Constructions.
Sortownice
Poszczególne maszyny na linii produkcyjnej dostosowane są do pracy z materiałem o dość konkretnych wymiarach. Z tego powodu na linię produkcyjną mogą trafiać tylko ryby mieszczące się w ustalonych granicach wielkości. Za dzielenie surowca na poszczególne frakcje odpowiadają sortownice wałowe – jeśli dany egzemplarz nie spełnia wymogów, jest zbyt duży lub zbyt mały, zostaje oddzielony od reszty. Oprócz sortownic wałowych można używać również sortownic liniowych. Wybór sortownicy zależy jest od jej przeznaczenia.
Defroster
Ryby do zakładów przetwórczych dostarczane są zazwyczaj pod postacią zmrożonych bloków – niska temperatura pozwala przedłużyć ich świeżość i zapobiega psuciu. Przed przystąpieniem do obróbki trzeba je jednak odmrozić. Wykorzystuje się w tym celu defrostery. Urządzenie ma postać tunelu wyposażonego w przenośnik taśmowy i natrysk wody o temperaturze około 7-11 stopni. Wprowadzony do defrostera blok jest oblewany letnią wodą, co pozwala stopniowo rozmrażać ryby bez uszkadzania tkanek.
Linie do obróbki filetów
Aby uzyskać filet ryba jest poddawana jest obróbce na specjalistycznych maszynach w zależności od gatunku. Po uzyskaniu płata, filety są poddawane dalszemu uszlachetnieniu polegającemu na oddzieleniu niepożądanych elementów. Dla usprawnienia tych czynności są one wykonywane przez poszczególnych pracowników na linii do obróbki filetów. Linia taka to zmechanizowane stanowisko pracy pozwalające pracownikowi w efektywny i komfortowy sposób wykonywać poszczególne czynności co prowadzi do uzyskania wysokiej wydajności produkcji przy jednoczesnym zachowaniu wysokiej jakości uzyskanego produktu.
Patroszarki
Patroszenie, czyli usuwanie wnętrzności ryb to ważny etap przygotowania do dalszej obróbki ryby. Zaawansowane patroszarki nie tylko odznaczają się na bardzo wysoką sprawnością – nawet 20 sztuk ryb na minutę – ale również wyposażone są mechanizmy odzyskiwania ikry.
Do ryb różnych gatunków używane są różnego rodzaju patroszarki, między innymi patroszarki linowe gdzie można obrabiać również ryby o bardzo dużych rozmiarach i zróżnicowane gatunkowo.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana