Artykuł sponsorowany

Metody badania jakości mleka UHT

Metody badania jakości mleka UHT

Badanie jakości mleka to sprawdzanie jego składu i określanie przydatności do spożycia. Dzięki specjalistycznym testom możliwe jest dokładne sprecyzowanie zawartości tłuszczu oraz białka, a także laktozy i wody w gotowym produkcie. Testy do mleka wykrywają również występowanie mocznika, chlorków, drobnoustrojów i komórek somatycznych.

Do czego służy analizator mleka?

Za pomocą specjalistycznej aparatury możliwe jest określenie jakości produktu oraz wykrycie skażenia. W tym celu stosuje się analizator mleka, czyli sprzęt o wysokiej czułości działający na podstawie systemu detekcji novaLUM II ATP. Dokładność pomiarów możliwa jest dzięki fotomultipowielającej tubie, która pozwala wykryć skażenia organiczne i mikrobiologiczne próbki.

Co ważne, analizator mleka w trakcie badania wykorzystuje efekt bioluminescencji, czyli świecenia żywych organizmów w czasie rozkładu. Próbkę pobiera się patyczkiem zakończonym wacikiem, a następnie wymaz trafie do tubki. Reakcja chemiczna zachodzi w wyniku potrząsania, a lumenometr dostarcza wyników w ciągu zaledwie kilkudziesięciu sekund.

Jak przeprowadza się testy na ogólną ilość bakterii w mleku?

Jedną z metod sprawdzania, czy mleko jest czyste, są testy Peel Plate, które nazywa się uproszczonymi testami bakteryjnymi. Testy na ogólną ilość bakterii w mleku dostępne są w asortymencie firmy TOMLAB, która specjalizuje się w zaopatrywaniu zakładów mleczarskich oraz laboratoriów. Testy na czystość mleka pozwalają wykryć występowanie bakterii E.Coli i Colifirmy oraz bakterii tlenowych. Do wykrywania bakterii E.Coli służy test Pell plate EC, a Peel Plate AC stosowany jest do sprawdzania obecności bakterii tlenowych.

Aby przeprowadzić test na ogólną ilość bakterii w mleku, pobiera się próbkę, którą następnie nanosi się na specjalne podłoże. Próbka po upływie 24 h lub 48 h dostarcza informacji na temat obecności różnych bakterii, a także ich ilości. Badania liczby i składu drobnoustrojów saprofitycznych i chorobotwórczych oraz metabolitów i toksyn pozwala dokładnie sprecyzować jakość mikrobiologiczną mleka. Ilość i rodzaj bakterii w próbce decyduje o zastosowaniu zabiegów zabezpieczających, które wpływają na trwałość nabiału.

Warto wiedzieć, że bakterie mogą przedostawać się do mleka z kanałów strzykowych wymienia krowy, ale nie wszystkie z nich są pożądane. Niektóre mogą polepszyć smak i zapach nabiału, a inne wpływają w sposób negatywny na jakość i trwałość produktu. Co więcej, mogą być szkodliwe dla ludzi. Skład mleka może ulec zmianie w drodze między dojarnią a mleczarnią.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.