Metody badania jakości mleka UHT
Badanie jakości mleka to sprawdzanie jego składu i określanie przydatności do spożycia. Dzięki specjalistycznym testom możliwe jest dokładne sprecyzowanie zawartości tłuszczu oraz białka, a także laktozy i wody w gotowym produkcie. Testy do mleka wykrywają również występowanie mocznika, chlorków, drobnoustrojów i komórek somatycznych.
Do czego służy analizator mleka?
Za pomocą specjalistycznej aparatury możliwe jest określenie jakości produktu oraz wykrycie skażenia. W tym celu stosuje się analizator mleka, czyli sprzęt o wysokiej czułości działający na podstawie systemu detekcji novaLUM II ATP. Dokładność pomiarów możliwa jest dzięki fotomultipowielającej tubie, która pozwala wykryć skażenia organiczne i mikrobiologiczne próbki.
Co ważne, analizator mleka w trakcie badania wykorzystuje efekt bioluminescencji, czyli świecenia żywych organizmów w czasie rozkładu. Próbkę pobiera się patyczkiem zakończonym wacikiem, a następnie wymaz trafie do tubki. Reakcja chemiczna zachodzi w wyniku potrząsania, a lumenometr dostarcza wyników w ciągu zaledwie kilkudziesięciu sekund.
Jak przeprowadza się testy na ogólną ilość bakterii w mleku?
Jedną z metod sprawdzania, czy mleko jest czyste, są testy Peel Plate, które nazywa się uproszczonymi testami bakteryjnymi. Testy na ogólną ilość bakterii w mleku dostępne są w asortymencie firmy TOMLAB, która specjalizuje się w zaopatrywaniu zakładów mleczarskich oraz laboratoriów. Testy na czystość mleka pozwalają wykryć występowanie bakterii E.Coli i Colifirmy oraz bakterii tlenowych. Do wykrywania bakterii E.Coli służy test Pell plate EC, a Peel Plate AC stosowany jest do sprawdzania obecności bakterii tlenowych.
Aby przeprowadzić test na ogólną ilość bakterii w mleku, pobiera się próbkę, którą następnie nanosi się na specjalne podłoże. Próbka po upływie 24 h lub 48 h dostarcza informacji na temat obecności różnych bakterii, a także ich ilości. Badania liczby i składu drobnoustrojów saprofitycznych i chorobotwórczych oraz metabolitów i toksyn pozwala dokładnie sprecyzować jakość mikrobiologiczną mleka. Ilość i rodzaj bakterii w próbce decyduje o zastosowaniu zabiegów zabezpieczających, które wpływają na trwałość nabiału.
Warto wiedzieć, że bakterie mogą przedostawać się do mleka z kanałów strzykowych wymienia krowy, ale nie wszystkie z nich są pożądane. Niektóre mogą polepszyć smak i zapach nabiału, a inne wpływają w sposób negatywny na jakość i trwałość produktu. Co więcej, mogą być szkodliwe dla ludzi. Skład mleka może ulec zmianie w drodze między dojarnią a mleczarnią.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana