Młóto jako produkt uboczny branży piwnej
Młóto browarniane, jak sama nazwa wskazuje, musi mieć coś wspólnego z piwem. Powstaje ono podczas produkcji tego napoju, już na samym początku procesu, podczas warzenia brzeczki piwnej. Później nie jest już wykorzystywane przez przemysł browarniczy, chociaż są od tego wyjątki, dlatego nazywane jest odpadem. Jak powstaje młóto i dlaczego warto traktować je nie jak odpad a produkt uboczny?
Młóto browarniane: produkt uboczy czy odpad produkcyjny?
Zgodnie z definicją produktem ubocznym jest wytwór powstający podczas produkcji, jednak niebędący jej celem. Dokładnie w taki sposób powstaje młóto browarniane. Celem browarów jest produkcja piwa, natomiast młóto pojawia się przy okazji – przez długi czas było nawet uznawane za zwykły odpad. Na szczęście odkryto jego szczególne właściwości i teraz cieszy się ono uznaniem w wielu branżach.
Młóto browarniane powstaje w pierwszym etapie warzenia piwa. Słód zbożowy wraz z chmielem umieszczane są w kadzi zaciernej, w której następnie są podgrzewane. Na skutek zacierania składniki pozbawiane są cukrów rozpuszczalnych w wodzie i niezbędnych w dalszych etapach produkcji piwa. W kolejnym kroku płyn jest odfiltrowywany, a pozostałości zawierające wiele cennych składników odżywczych nie są już potrzebne w dalszej pracy przy wytwarzaniu piwa. Warto podkreślić, że w tym miejscu wysłodziny browarniane nie mają już zastosowania w produkcji piwa, jednak nie musi to być ich ostatnia rola w pracy browaru.
Zastosowanie młóta browarnianego w browarze i poza nim
Młóto jest produktem ubocznym, teoretycznie więc nie ma zastosowania w pracy browaru, jednak w praktyce łatwo znaleźć dla niego miejsce. Stanowi ono doskonały wsad do biogazowni, w których wytwarzana jest energia elektryczna. Jest to rzadko spotykane rozwiązanie, jednak niektóre browary dysponują własną biogazownią, dzięki której część energii wykorzystywanej przy produkcji piwa pochodzi z odnawialnych źródeł zasilanych odpadem.
Częściej młóto browarniane wykorzystywane jest w innych branżach. Szczególnie dużym uznaniem cieszy się wśród rolników i hodowców zwierząt gospodarskich, młóto stanowi doskonały dodatek do karmy dla zwierząt. Dostarcza ono wielu składników odżywczych, takich jak białko i włókno surowe, a jednocześnie jest smaczne. Browary z odbiorcami młóta łączą firmy dystrybucyjne, takie jak Domino dostawcę świeżych wysłodzin. Dzięki usługom firmy świeże młóto prosto z browaru trafia do rolników, ogrodników lub producentów pasz.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana