Na co zwracać uwagę, kupując ryby w delikatesach?
Coraz większa świadomość podczas zakupów pozwala na wybieranie najlepszych produktów spożywczych. Asortyment delikatesów rybnych składa się z ryb świeżych i mrożonych. Najczęściej jakość tych wyrobów jest satysfakcjonująca, aczkolwiek zdarzają się niechlubne wyjątki. Dlatego dobrze jest przygotować się przed zakupami. W naszym krótkim poradniku przeczytasz, jak sprawdzić świeżość ryby oraz które ryby mrożone i wyroby rybne kupować!
Jak sprawdzić, czy ryby świeże rzeczywiście są świeże?
Gdy kupujesz świeże ryby na stół, musisz mieć pewność, że takie właśnie są. Odpowiednio przyrządzona ryba nie ma sobie równych, pod warunkiem że będzie ona dobrze i krótko przechowywana. Po czym można poznać świeżą rybę? Warto przyjrzeć się dobrze jej oczom – nie powinny być matowe lub zapadnięte. Oczy niedawno złowionej ryby powinny być jędrne i płaskie lub wypukłe, a jej źrenice wyraźnie zaznaczone. Mięso ryby musi mieć jednolity kolor właściwy dla danego gatunku. Sprężysta skóra i przylegające do niej lśniące łuski bez obecności uszkodzeń i przebarwień to kolejna oznaka tego, że ryba nadaje się do jedzenia. Szczególną uwagę zwróć na skrzela. Najlepiej, gdy przylegają do skóry, mają jednolity kolor i nie są pokryte śluzem. Jeśli masz taką możliwość, warto także powąchać rybę. Zdrowa i świeża nie wydaje żadnego wyraźnego zapachu.
Ryby mrożone i wyroby garmażeryjne – jakie kupować?
Czasami zamiast świeżej ryby sięgasz po rybę mrożoną? Również w tym przypadku kupuj tylko najlepsze sztuki! Jeśli powierzchnia jest przejrzysta i równomierna, ryba była odpowiednio przechowywana. Nierówna powłoka może świadczyć o tym, że kawałek był rozmrożony, a następnie ponownie zamrożony. Należy zawsze upewnić się, czy znane jest źródło, z którego pozyskane były ryby. Wiarygodni dostawcy ryb na rynek polski, np. Delikatesy rybne Gadus w Gdyni oferują swoim klientom ryby pochodzące z Morza Bałtyckiego, Zalewu Wiślanego, z Warmii i Mazur oraz z Norwegii. W przypadku wyrobów garmażeryjnych kieruj się powonieniem. Świeże i dobrze przechowywane produkty pachną delikatnie. Kupuj ryby od sprawdzonego dostawcy i delektuj się ich smakiem. Bez względu na to, czy wybierzesz świeżą, czy mrożoną sztukę, dobieraj najlepsze okazy i jedz na zdrowie!
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana