Na czym polega proces kiszenia żywności?
Kiszone warzywa mają wielu amatorów. Sam proces takiego przetwarzania żywności jest prosty, przez co wiele osób wykonuje go samodzielnie. Ważne jest, aby dokładnie wiedzieć, jakie kroki należy podejmować po kolei oraz jakich proporcji należy użyć, aby wyszły smaczne kiszone ogórki lub kapusta. Możliwe jest także kupienie gotowych już wyrobów – sprawdź, jak są one przygotowywane.
Czy kiszona żywność jest zdrowa?
Kiszone przetwory od wielu lat mają wielkie grono wielbicieli. Uwielbiają oni kwaśny smak, który w połączeniu z naturalnymi walorami warzywa zapewnia odpowiednią chrupkość oraz dostarcza wielu drogocennych składników mineralnych, takich jak witamina A, C lub E. Dodatkowo fermentujące produkty pozwalają obniżyć poziom cholesterolu, regulują wchłanianie glukozy we krwi, a także stanowią dobre źródło probiotyków i prebiotyków.
Jednak należy pamiętać, aby nie przesadzać z ilością kiszonej żywności. Duża ilość sodu w tych produktach powoduje uwalnianie się w organizmie wapnia, co przyczynia się do powstawania złogów w nerkach. Takich potraw nie zaleca się także osobom cierpiącym na dolegliwości ze strony wątroby.
Jak wygląda kiszenie żywności?
Kiszenie żywności jest to sposób jej przetwarzania dla nadania oryginalnych walorów smakowych. Opiera się ono na procesie fermentacji mlekowej. Pozwala ona na rozłożenie się cukrów prostych zawartych w warzywach na kwas mlekowy, przez co zatrzymywany jest proces gnicia. Jednak, aby do tego doszło, należy zapewnić kiszonce odpowiednie warunki. Konieczne jest dostosowanie proporcji wody oraz składników, a także trzymanie takiej mieszanki w optymalnej temperaturze, która wynosi od 15 do 20 stopni Celsjusza.
Samo kiszenie powinno odbywać się w zamkniętych opakowaniach. Dzięki temu tlen nie dostaje się do środka, co pozwala na pracę odpowiednich bakterii. W domowych warunkach wykorzystuje się do tego głównie słoiki lub plastikowe pojemniki, natomiast w przypadku przemysłowego kiszenia używa się olbrzymich kadzi lub silosów.
Czy można samemu zrobić kiszone warzywa?
Sam proces kiszenia nie jest skomplikowany. Najważniejsze jest ustalenie odpowiednich proporcji, które zapewnią najlepsze walory smakowe. Konieczne może okazać się wybranie techniki tak zwaną metodą prób i błędów, czyli ustalenie właściwych wartości podczas wykonywania przetworów.
Można również zamówić gotowe już produkty między innymi w zakładzie Vegepol. Dostępne tam kiszonki charakteryzują się wybornym smakiem oraz odpowiednimi proporcjami przypraw, dzięki czemu każdy amator takiej żywności będzie zadowolony.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana