Artykuł sponsorowany

Pasztety wieprzowe o wyjątkowym smaku

Pasztety wieprzowe o wyjątkowym smaku

Pasztet, który znamy w obecnej formie, przywędrował do nas z Francji. Potrawa ta od wieków gości na polskich stołach najczęściej podczas śniadań i kolacji. Tradycyjny pasztet wieprzowy nie może równać się z tym, który znajdziemy na sklepowej półce. Ten prawdziwy ma wyrazisty smak, kremową konsystencję no i zapach, który sprawia, że cieknie nam ślinka. Co sprawia, że pasztet wieprzowy smakuje tak dobrze? Dowiedz się, dlaczego warto regularnie go jeść.

Pasztety wieprzowe z mięsa wysokiej jakości 

Prawdziwe pasztety nie mają zbyt wiele wspólnego z tymi dostępnymi na pólkach sklepowych. Zawartość mięsa w takich produktach jest zazwyczaj bardzo mała. Natomiast prawdziwe pasztety wieprzowe od cenionych producentów takich jak Michna Food z Pelplina, powstają z najlepszego, świeżego i zdrowego mięsa. To właśnie dzięki temu są tak przepyszne. Ogromną rolę odgrywają też pozostałe składniki. Mowa tu o świeżych jajach od kur z wolnego wybiegu oraz polskich warzyw np. cebuli lub czosnku. Pasztet wieprzowy nie smakowałby tak dobrze gdyby nie oczywiście przyprawy. Najczęściej przyprawa się go solą, pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim, gałką muszkatołową lub kminkiem.

Pasztet – przekąska na każdą okazję

Pasztet wieprzowy to przekąska na każdą okazję. Doskonale sprawdza się przede wszystkim do kanapek. Najlepiej smakuje na świeżym pieczywie. Jest to zarówno pyszna opcja na śniadanie, jak i na kolację, ale nie tylko. Pasztet można podać również podczas domowego przyjęcia. Wystarczy lekko go przyozdobić, aby zachęcająco wyglądał na stole. Wysokiej jakości pasztety z prawdziwego mięsa nie psują się szybko i można trzymać je poza lodówką. Z tego względu są doskonałą przekąską w trakcie podróży. Możesz zabrać go ze sobą np. na biwak lub wyprawę.

Czy pasztet wieprzowy jest zdrowy?

Pasztet wieprzowy nie tylko świetnie smakuje, ale  jest również pożywny, a więc doda Ci energii na resztę dnia. Warto wiedzieć, że ta potrawa dostarcza wielu składników odżywczych. Spożywając go regularnie, dostarczasz sobie takich witamin jak witamina C, A oraz witaminy z grupy B (1, 2, 3, 5, 6 i 9). Co więcej, to doskonałe źródło wapna, potasu, fosforu i magnezu. Pasztet powinien być stałym punktem w jadłospisie osób chorujących na anemię. To dlatego, że znajdziesz w nim sporo żelaza, którego anemikom brakuje. W pasztecie nie znajdziesz natomiast szkodliwych cukrów, a jego kaloryczność to jedynie ok. 300 kcal/100 g. Pamiętaj jednak, że pasztet jest potrawą tłustą. Jak po wszystko sięgaj po niego z umiarem.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.