Artykuł sponsorowany

Pieczony indyk pysznym daniem na specjalną okazję

Pieczony indyk pysznym daniem na specjalną okazję

Jeśli pieczony indyk to właśnie na Święto Dziękczynienia, zwłaszcza na zachodnim kontynencie. Przy tej okazji mnóstwo Amerykanów spożywa właśnie tę potrawę. Dla Polaków indyk również jest bardzo ważnym elementem domowych spotkań, imprez czy festynów. Jego mięso jest delikatne, niskokaloryczne i pozbawione dużych porcji tłuszczu. Dlaczego jeszcze warto go przyrządzić na szczególną okazję? Przeczytaj dalej i rozeznaj się w temacie!

Dlaczego pieczony indyk to świetna propozycja na ważny dzień?

Polacy kochają drób – to nie ulega wątpliwości. Chociaż na stołach zwykle gości kura, to jednak indyk stale zyskuje sobie sporą liczbę amatorów. Zauważają to właściciele Czachorowskiej Masarni w Brudzeniu Dużym, którzy specjalizują się w przyrządzaniu i dystrybucji pieczonych mięs, w tym indyków. Potrawy z indyka są mniej kaloryczne i jednocześnie zawierają nieco więcej białka niż tradycyjny kurczak. Poza tym mięso indycze jest odpowiednie dla osób dbających o smukłą sylwetkę – zawiera minimalne ilości tłuszczu i dostarcza organizmowi niezbędnego białka oraz wartości odżywczych np. potasu, fosforu, żelaza i cynku.

Jak przygotować pieczonego indyka?

Pieczony indyk w całości może być przyrządzany w wielu wariantach. Najważniejsze jest przestrzeganie kilku istotnych zasad jego marynowania, pieczenia i podawania. Po pierwsze pieczony indyk w całości waży zwykle ponad 4 kilogramy. Oznacza to, że należy go piec kilka godzin. Przyjmuje się, że na każdy kilogram przypada jedna godzina pieczenia w ok. 180°. Po drugie mięso indycze jest chude, dlatego dla uzyskania soczystej potrawy należy przygotować nieco cytryny, masła lub bulion (np. z podrobów indyczych). Podczas pieczenia indyka należy co 30 minut polewać go bulionem lub sokiem z cytryny wymieszanym ze stopionym masłem, który znajdzie się w brytfance, na której będzie też indyk.

Dla miłośników chrupiącej skórki mamy pewną podpowiedź – włóżcie indyka na 30 minut do piekarnika ustawionego na 220°. Dopiero po upływie tego czasu zmniejszcie temperaturę do 180° aż do końca pieczenia. Po jego zakończeniu indyk musi pozostać wewnątrz jeszcze przez 15 minut. Dopiero potem można go kroić i podawać.

Przygotuj indyka nie tylko od święta!

Mięso indycze jest bardzo zdrowe i świetnie smakuje. Można go przyrządzić na mnóstwo sposobów – od samych udek i skrzydełek, przez piersi i całą tuszkę. To idealna propozycja na uroczysty obiad lub kolację dla całej rodziny, świetny pomysł na ważne zebranie czy plenerowe spotkanie integracyjne. Jeśli pieczenie indyka jest dla Ciebie zbyt czasochłonne, możesz skorzystać z możliwości zamówienia go prosto do domu lub na imprezę.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.