Po czym poznać makuch rzepakowy dobrej jakości?
Makuch rzepakowy jest pozostałością po procesie tłoczenia oleju. Ze względu na fakt, że nie podlega dalszej obróbce, utrzymuje swoje cenne właściwości odżywcze. Zawiera wiele witamin i składników odżywczych – tłuszczy, węglowodanów. Cechuje go duża zawartość białka, fosfolipidów czy soli mineralnych. Na co zwrócić uwagę przy wyborze makucha rzepakowego?
Czym się wyróżnia dobry makuch rzepakowy?
Taki produkt ma dużą zawartość cennych składników, dlatego wyróżnia go wiele właściwości prozdrowotnych. Wysokiej jakości makuch rzepakowy redukuje ilość złego cholesterolu, wpływa na mleczność bydła czy na poprawę przyrostu masy. Jest także źródłem witaminy D2, która w organizmach zwierząt przekształca się w witaminę D3. Aktywność fitazy z kolei sprawia, że makuch ułatwia proces trawienia fosforu, jaki znajduje się w paszy. Aby mieć pewność, że ma wysoką jakość, warto wybierać taki produkt, który przechodzi szereg testów i badań, na dowód czego ma stosowny certyfikat.
Jakie zalety ma makuch rzepakowy?
Znacznie zwiększa zawartość tłuszczu, będąc lepszym produktem niż inne komponenty paszowe. W efekcie wyróżnia go wysoka zawartość energetyczna, co ma szczególne znaczenie w żywieniu zwierząt hodowlanych. Makuch jest również bardzo cennym produktem z punktu widzenia zawartości białka, węglowodanów soli mineralnych czy witamin. Wpisany jest do Rejestru Materiałów Paszowych Unii Europejskiej, dlatego może być nie tylko dodatkiem pełnowartościowych pasz, ale również bez problemu stosuje się go bezpośrednio w diecie zwierząt gospodarczych – również w przypadku chowu ekologicznego. Dodatkowo jest bardzo uniwersalny i można go w dowolny sposób mieszać ze śrutami zbożowymi, pozwalając zaoszczędzić na kosztach dotyczących żywienia zwierząt. Takie produkty oferuje m.in. renomowany producent makuchu Street Retail, który dba o wysoką jakość asortymentu.
Co jeszcze warto wiedzieć o makuchu rzepakowym?
To przede wszystkim źródło cennych składników pokarmowych, takich jak białko o dobrym składzie aminokwasowym czy tłuszcz. Wyróżnia się także obecnością cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych – przede wszystkim linolowego, który to pełni wiele istotnych funkcji w organizmie. Nie jest jednak przez niego produkowany, dlatego dostarczenie go z pokarmem jest tak ważne.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana