Popularne przekąski podawane na zimno w indyjskich restauracjach

Kuchnia indyjska staje się z roku na rok coraz bardziej popularna w naszym kraju. Bogactwo smaku i intensywność aromatów urzekają nawet najbardziej wybredne podniebienia, zapewniając im zaskakujące doznania nietypowe dla tradycyjnych europejskich dań. Aby spróbować tej orientalnej kuchni, warto wybrać się na obiad lub kolację do indyjskiej restauracji, gdzie oprócz ciepłych potraw serwowane są również zimne przekąski. To właśnie im poświęcony będzie ten artykuł.
Jakie przekąski na zimno są popularne w Indiach?
Zimne przekąski są nieodłączną częścią indyjskiej uczty. Można po nie sięgać pomiędzy poszczególnymi potrawami albo zanim jeszcze pojawią się one na stole. Zaostrzają apetyt i sprawiają, że oczekiwanie na główne danie jest przyjemniejsze. Jedną z najpopularniejszych indyjskich przekąsek są pakory. To aromatyczne przekąski, których nie może zabraknąć w żadnej indyjskiej restauracji. Są to kawałki różnych warzyw, które są obtaczane w cieście sporządzonym z mąki a ciecierzycy, wody i przypraw, a następnie smażone w głębokim oleju.
Bardzo popularne są również różne rodzaje indyjskiego pieczywa, które przyrządza się bez użycia drożdży. Są to np. razowe placki paratha, puszyste chlebki Bhatura, smażone chlebki puri z mąki pszennej czy puszyste bułeczki fyżowo-fasolowe Idli, które przypominają nieco polskie pampuchy. Takie placki lub chlebki są wspaniałym uzupełnieniem dań indyjskich z gęstymi sosami. Z ich pomocą można bowiem wyczyścić talerz do czysta, wygarniając z niego resztki smakowitego sosu. Często podaje się do nich także chlebek naan. Jest on wypiekany z dodatkiem drożdży w tradycyjnych glinianych piecach. Tego typu wypieki doskonale zastępują sztućce.
Charakterystycznymi dla Indii zimnymi przekąskami, które możesz kupić m.in. w sklepie Indian House, są także:
• chrupki ziemniaczane obtoczone w intensywnych przyprawach, • smażone chrupiące i pikantne kulki z mąki z ciecierzycy, • chrupiące wafelki z mąki pszennej, • orzeszki ziemne w pikantnych panierkach, • chrupki z mąki z ciecierzycy, • chipsy bananowe, • prażone nasiona lotosu w różnych smakach.
Jedną z najpopularniejszych przekąsek sprzedawanych na indyjskich ulicach jest orientalny odpowiednik amerykańskiego hamburgera, czyli Vada Pav. Jest to pierożek ze słodkich ziemniaków umieszczony między dwoma kawałkami chrupiącej bułeczki. Chętnie spożywane podczas dnia są również smażone pikantne przekąski Vada. Są podobne do pączków, oponek, knedli lub racuchów. Przygotowuje się je z ciecierzycy, fasoli, grochu, ziemniaków albo soczewicy. Dodaje się do nich czosnek, cebulę albo szpinak, aby wzbogacić ich smak.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Gospodarstwo Rolne Bogumiła Lenartowska
Jaja - hurt woj. wielkopolskie63-233 Gola, Jaraczewska 71 A
-
Apco Anna Suchy
Mięso, wędliny, drób - akcesoria, komponenty woj. śląskie40-748 Katowice, Uniczowska 77