Artykuł sponsorowany

Powielane mity na temat diety owocowo-warzywnej

Powielane mity na temat diety owocowo-warzywnej

Przejście na dietę owocowo-warzywną wynika często z chęci chęcią zadbania o siebie i środowisko naturalne. Ta wyjątkowa metoda żywienia wymaga odpowiedniego komponowania posiłków – tak, by mogły dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników.  Od wielu lat w przestrzeni publicznej panuje wiele popularnych stereotypów o diecie owocowo-warzywnej. Wiele z nich jest nieprawdziwych. Sprawdź, które!

Mit nr 1 – dieta roślinna jest uboga w składniki odżywcze

Popularnym stwierdzeniem jest to, które mówi o znaczących niedoborach białka. Wiele osób jako jego źródło postrzega jedynie mięso. Jak jednak dowodzi dotychczasowa praktyka, osoby spożywające jedynie owoce i warzywa nie mają większych niedoborów białka niż te, które sięgają po produkty odzwierzęce. Białko może być czerpane również z roślin, przede wszystkim z: nasion roślin strączkowych, zbóż, orzechów i nasion. Jego źródłami są też tofu i tempeh.

Konieczne jest tu odpowiednie zestawienie składników pokarmowych i komponowanie zróżnicowanych posiłków.

Mit nr 2: brak wyrazistego smaku potraw

Diecie tej zarzuca się również brak wyraźnego smaku. Należy wziąć pod uwagę, że odczucia smakowe to sprawa indywidualna. Doświadczeni pracownicy Ośrodka rehabilitacyjno-wczasowego Bursztyn podkreślają, że właściwie skomponowane menu cechuje się ciekawymi, kolorowymi i wyśmienitymi potrawami. Co więcej, na rynku można znaleźć wiele zamienników mięsa, które w smaku są często od niego nie do odróżnienia. Kluczowe jest tu stosowanie różnorodnych przypraw, które „podkręcą” smak dań i nadadzą im wyjątkowy, głęboki aromat.

Inne mity na temat diety owocowo-warzywnej

Dieta owocowo – warzywna jest postrzegana jako kosztowna. Rzeczywiście, niektóre produkty, jak np. roślinne zamienniki nabiału, bywają droższe niż mleko czy ser. Jednak należy pamiętać, że nie jada się w niej mięsa, ryb oraz serów. Rośliny strączkowe, których w tym sposobie żywienia jest wiele, są niedrogie. Roślinne menu może być skomponowane bez ponoszenia wysokich kosztów, zwłaszcza, gdy jej fundamentem są sezonowe owoce i warzywa.

Nieprawdą jest również to, że soja, której w diecie tej jest sporo, powoduje zaburzenia hormonalne. Rzeczywiście, wiele roślinnych zamienników mleka i mięsa opiera się na soi, są to np. tofu, napoje sojowe. Produkty sojowe zawierają jednak dużo białka i błonnika, są sycące, a nawet pomagają obniżyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych oraz chorób układu krążenia. Soja rzeczywiście zawiera pochodne kobiecych hormonów płciowych, jednak nie są to znaczne ilości, które mogłyby negatywnie oddziaływać na organizm.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.