Sposób zaparzania herbat i ziół
Aromatyczna herbata czy świeżo zaparzone zioła mogą stanowić chwilę relaksu z ulubionym kubkiem w dłoni. Oprócz tego ich działanie może mieć korzystny wpływ na zdrowie, jednak pod warunkiem, że zostaną właściwie przygotowane. Z naszego artykułu dowiesz się, jaki jest najlepszy sposób zaparzania herbat i ziół, aby zachowały one swoje właściwości, a jednocześnie roznosiły po domu wspaniałą woń.
Czy parzenie ma znaczenie?
Wiele osób po prostu zalewa herbatę wrzątkiem, wydaje im się bowiem, że nie ma to większego znaczenia - wyjaśnia przedstawiciel sklepu Poukladane.pl z oryginalnymi akcesoriami do domu. Tymczasem niewłaściwe parzenie może spowodować, że napój całkowicie straci swoje właściwości. Trzeba bowiem pamiętać o tym, że jego zadaniem jest nie tylko dostarczenie doznań smakowych, ale także wywołanie określonego wpływu na nasz organizm. Z tego powodu znajomość zasad parzenia poszczególnych rodzajów herbat i ziół ma bardzo ważne znaczenie.
Saszetkę z herbatą lub suszone zioła na ogół zalewa się wrzącą lub gorącą wodą. Jej temperatura zależy od rodzaju przygotowywanego napoju. Największej temperatury, bo aż 100°C wymagają herbaty czarne i rooibos. Z kolei popularna w ostatnich latach ze względu na swoje właściwości herbata zielona zachowa wszystkie swoje walory jeśli zalejemy ją wodą o temperaturze 70°C. Istotny jest także czas parzenia. W przypadku herbat najczęściej wystarczą 3-4 minuty, natomiast z większości ziół wydobędziemy całe bogactwo smaku i dobroczynnych składników jeśli będziemy je parzyć od 5 do 10 minut. Warto wiedzieć także o tym, że parzenie może być prawdziwym rytuałem, dlatego też warto zaopatrzyć się w odpowiednie akcesoria.
W czym parzyć herbatę i zioła?
Aromatyczna herbata to zasługa nie tylko dobrej jakości suszu, ale też odpowiedniego parzenia. Aby było ono możliwe, warto zaopatrzyć się w niezbędne akcesoria – czajniki i dzbanki– które oprócz walorów praktycznych, powinny posiadać także ciekawy wygląd. Nie powinno ich zabraknąć wśród akcesoriów kuchennych, ponieważ nie tylko pozytywnie wpłyną na estetykę pomieszczenia, ale przede wszystkim sprawią, że zaparzanie ulubionej herbaty czy ziół będzie prawdziwą przyjemnością. Dzbanek do herbaty z zaparzaczem wydobędzie z liści esencję i smak, a specjalne sitko sprawi, że napój będzie wolny od suszu. Oprócz tego istnieją także specjalne dzbanki z podgrzewaczem, które utrzymają temperaturę naparu, a do tego będą doskonałą ozdobą stołu. Z pewnością warto więc zaopatrzyć się w profesjonalne akcesoria do parzenia herbaty i ziół.
Relaksująca chwila z kubkiem ulubionego napoju w ręku może dodatkowo pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie, jeśli tylko zadbamy o prawidłowe parzenie. Odpowiednie czajniczki i dzbanki z pewnością nam to ułatwią i sprawią, że codzienne przygotowywania naparu stanie się prawdziwym rytuałem.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana