Systemy chłodnictwa stosowane w przemyśle rolnym
Systemy chłodnictwa w przemyśle rolnym pełnią bardzo ważną funkcję – umożliwiają bowiem przechowywanie żywności w odpowiednich warunkach, co ma ogromne znaczenie dla zachowania ciągłości łańcucha dostaw produktów spożywczych. Aby zachować wysoką jakość płodów rolnych, konieczne jest zapewnienie warunków dostosowanych do wymogów konkretnej grupy towarów, a odpowiednia temperatura jest w tym kontekście kluczowa.
Jak przechowywać płody rolne?
Warzywa i owoce łatwo się psują, zwłaszcza jeśli nie są przechowywane w odpowiednich warunkach. Jakość płodów rolnych znacznie obniża niewłaściwa temperatura przechowywania, która wpływa na szybsze psucie się żywności. Im niższa temperatura panuje w magazynie, tym wolniej zachodzą procesy gnilne i mniejsze jest prawdopodobieństwo pojawienia się niepożądanych mikroorganizmów. Warto jednak wiedzieć, że każdy produkt wymaga nieco innych warunków, dlatego rozwiązania dla sektora rolniczego projektowane są z uwzględnieniem specyficznych potrzeb gospodarstwa.
W przemyśle rolnym najczęściej stosuje się komory chłodnicze, których projektowaniem, montażem i serwisem zajmuje się ROSZAK Chłodnictwo-Klimatyzacja. Agregat chłodniczy musi być dobrany do wielkości pomieszczenia. Nie bez znaczenia dla jakości przechowywanych towarów pozostaje wilgotność wewnątrz komory, która powinna być dokładnie dostosowana do rodzaju owoców i warzyw. W komorze chłodniczej zarówno poziom wilgotności, jak i temperatury może być regulowany i dostosowywany do aktualnych potrzeb. Poza tym niezbędny jest sprawny system wentylacji oraz u rządzenia do suszenia i nawilżania. Warunki panujące w przechowalni warzyw i owoców muszą być stale monitorowane.
Cechy komór chłodniczych
Komory chłodnicze powstają z solidnych materiałów dostosowywanych do rodzaju składowanego towaru. Istnieje kilka czynników, które mają wpływ nie tylko na jakość przechowywania, ale także koszty magazynowania. Przede wszystkim jest to szczelność komór i współczynnik przenikania ciepła. Poza tym zastosowane materiały muszą być bezwonne i odporne na procesy gnicia oraz nisko palne. Komora chłodnicza musi być stabilna chemicznie i łatwa w utrzymaniu czystości.
Dobór odpowiednich rozwiązań jest kluczowy dla zapewnienia najwyższej jakości towarów trafiających do sklepów i marketów. Poza tym liczy się sprawność działania systemu, a w tym kontekście niezwykle ważny jest właściwy sposób eksploatacji urządzeń oraz regularny serwis i konserwacja aparatury.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana